Nådeløs kamp mot nattekulda for Oslos uteliggere

Kalde netter for varme sjeler i hovedstaden.

SØKER LY: Wilfred Eriksen (62) og Dan Stian Nilsen (27) legger seg inntil varmesjakten som kommer fra Nationaltheaterets stasjon i Oslo. Det lille varmeluftdraget hjelper dem gjennom nattas 10 - 12 minusgrader. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SØKER LY: Wilfred Eriksen (62) og Dan Stian Nilsen (27) legger seg inntil varmesjakten som kommer fra Nationaltheaterets stasjon i Oslo. Det lille varmeluftdraget hjelper dem gjennom nattas 10 - 12 minusgrader. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av denne uka: det er under ti minusgrader og Dagbladet tilbringer natta med noen av Oslos hjemløse.

Like ved Det Kongelige Utenriksdepartementet gjør Wilfred Eriksen (62) og Dan Stian Nilsen (27) seg klare for natta.

- Jo, det er bikkjekaldt, og hadde jeg fått tilbud om en leilighet ville jeg ha takket ja på flekken, sier Wilfred.

Han har bodd på gata i mange år. Dan Stian er her for sin tredje vinter. 

UTE: Bjørn er en av byens rusmissbrukere og uteliggere.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UTE: Bjørn er en av byens rusmissbrukere og uteliggere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Klokka drar seg mot 02.30, de siste pelskåpene er i ferd med å forlate Theaterkaféen et snøballkast unna.

Wilfred og Dan Stian har kommet seg ned i soveposene. Kulda lager knirkelyd i snøen når de beveger seg. Likevel velger de gata framfor hospits, som er alternativet.

- Her er jeg min egen herre og kan ta imot besøk når jeg vil. Jeg prøver å være 100 prosent positiv i en 99 prosent negativ verden, sier Wilfred. Dan Stian nikker bekreftende.

Veteran - Jeg begynte med stoff da jeg var 14 år. Snart har jeg 50-årsjubileum som narkoman, og hadde jeg fått sjansen, ville jeg gjort det samme på nytt. Det er kaldt, men jeg har hatt et fritt og opplevelsesrikt liv, sier Wilfred som betegner seg selv som Oslos siste hippie.

Til sommeren blir han 63 år. Da søker han staten om få gå av med pensjon. Før han havnet på gata jobbet han i Posten.

VARMESTED: Hver dag, hvis det er ti minusgrader eller kaldere, står nattbussen til Frelsesarmeen parkert i Oslo sentrum.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VARMESTED: Hver dag, hvis det er ti minusgrader eller kaldere, står nattbussen til Frelsesarmeen parkert i Oslo sentrum. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Litt tidligere på kvelden treffer vi Jon (39) og Monica (44). De sitter med et pappbeger foran seg på en bro som fører til Oslo sentralstasjon. Håpet er å få noen kroner av folk som haster forbi.

- Det er jævlig kaldt. Vinden blåser tvers gjennom deg. Men vi trenger pengene, sier Jon.

Monica er sliten. Hun sitter for det meste og sover mens Jon passer på. Etter en stund våkner hun.

Drømmer om en seng - Å, nå skulle jeg hatt en seng. Tenk deg å ha vært nydusjet og ligget i en ren, varm seng. Jeg hadde kommet til å sove en uke, sier Monica drømmende.

Det er lenge siden sist.

FÅR VARMEN:  Jon og Monica tror de ville frosset i hjeml om det ikke hadde væårt for at de kan søke ly i Frelsesarmeens bnattbuss. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FÅR VARMEN: Jon og Monica tror de ville frosset i hjeml om det ikke hadde væårt for at de kan søke ly i Frelsesarmeens bnattbuss. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Jeg husker sist jeg gjorde det. Det var på Haukeland sykehus. Jeg luftet rommet til det ble iskaldt og la meg under dyna. Det var som å ligge på silkelaken, sier Jon.  

Senere treffer vi dem på nattbussen til Frelsesarmeen. Hver dag, hvis det er ti minusgrader eller kaldere, står den parkert i Oslo sentrum. Her kan de sammen med andre bostedsløse i Oslo få seg litt mat og varme seg. Dieselaggregatet durer, men varmen rettferdiggjør bråket.

Vanskelig å sove - Jeg tror kulda og livet på gata har stjålet 25 kilo av meg. Det er vanskelig å være våken, det er vanskelig å sove. Jeg sover mest på dagen, sier Jon mens han får i seg litt mat og kaffe.

Monica sitter ved siden av han. Hun er ikke våken. 

- Denne bussen betyr mye. På de kaldeste nettene ville vi frosset i hjel uten dette tilbudet. Men ikke skriv det. Da kommer det flere utlendinger hit, sier en som ikke vil ha navnet sitt i avisen.  

1500 bostedsløse Major Iver Skyberg fra Frelsesarmeen bekrefter at stadig flere av brukerne er utlendinger.

OSLO S: Jon og Monica får varmen i seg på en benk på Oslo Sentralbanestasjon. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
OSLO S: Jon og Monica får varmen i seg på en benk på Oslo Sentralbanestasjon. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- I går hadde vi 46 mennesker innom, og av de var 26 fra Øst-Europa. De blir stadig flere.  

På bussen treffer vi Bjørn. Han liker best å gå alene, og er en av Hovedstadens 1500 bostedsløse mennesker som vandrer hvileløst rundt for å prøve å finne varmen.  

Klokka har blitt over fire om natta. Bjørn forlater bussen til Frelsesarmeen og går til sitt vante overnattingssted. Når vi rusler gjennom gatene er det blitt stille. En og annen taxi og ellers bare pipingen fra trafikklysene.

Kongerøkelse På Stortinget t-banestasjon er plassen hans ledig. En kjenning stopper opp og de prater om løst og fast. Så tenner de seg en røyk, det lukter mer enn tobakk. Bjørn har kommet seg inn i soveposen. Han begynner å bli søvnig.

- Kokosnøtter og bastskjørt, sier han plutselig.

MANGE: I overkant av 1500 mennesker er bostedsløse i Oslo.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MANGE: I overkant av 1500 mennesker er bostedsløse i Oslo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Hva sa du?

- Jeg er på tur til kokosnøtter og bastskjørt. Jeg skal drømme, så hold kjeft og god natt, sier Bjørn. Og sovner.

KLAR FOR NATTA: Bjørn har kommet seg opp i soveposen og begynner å bli søvnig. - Jeg skal drømme om kokosnøtter og bast-skjørt, sier han.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KLAR FOR NATTA: Bjørn har kommet seg opp i soveposen og begynner å bli søvnig. - Jeg skal drømme om kokosnøtter og bast-skjørt, sier han. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer