Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nådeløs kampanje

Natt til lørdag norsk tid tjuvstartet president Donald Trump 4. juli-feiringen med tusenvis av tilskuere. «Talen beskrives som mørk og splittende».

SPLITTENDE: Donald Trumps 4. juli-tale blir omtalt som mørk og splittende. Video: AP Vis mer

Den siste tiden har USA opplevd smitterekord på smitterekord. Natt til lørdag stod 4. juli-feiringen for tur, og president Donald Trump tjuvstartet feiringa i staten Sør-Dakota.

Under et arrangement ved monumentet Mount Rushmore holdt Trump en tale for rundt 7500 tilskuere som kom for å se et fyrverkeri «som få har sett maken til», ifølge Trump selv.

Allerede flere timer før presidentens og førstedame Melania Trumps ankomst, kunne man se på bilder fra CNNs livesending at publikum satt tett i tett og ventet på presidenten.

Samtidig meldte Washington Post at demonstranter samlet seg i nærheten av monumentet, og blokkerte en viktig hovedvei som leder fram til stedet. Mer enn 100 demonstranter møtte opp. 15 personer er pågrepet, skriver nyhetsbyrået AP.

- Angriper arven

The New York Times omtaler Trumps tale som «mørk og splittende».

- Vår nasjon er vitne til en nådeløs kampanje for å slette vår historie, sverte våre helter, slette våre verdier og indoktrinere barna våre, sa han.

USA har vært svært preget av demonstrasjoner og opptøyer etter George Floyd-dødsfallet. Demonstrasjonene utviklet seg raskt til å bli gigantisk protest mot systematisk rasisme.

Statuer av generaler og slaveeiere har den siste tiden blitt revurdert, fjernet, dratt ned eller ødelagt av demonstranter.

- Sinte mobber prøver å rive ned statuer av våre grunnleggere, sverte våre helligste minnesteder, sa Trump, som videre anklaget venstresiden for å ønske å slippe løs en bølge av voldelig kriminalitet rundt om i landet.

- Denne bevegelsen angriper åpent arven etter hver en av personene på Mount Rushmore, sa Trump ifølge AP.

Monumentet ble bygget på land som er hellig for urfolket Sioux. To av de tidligere presidentene som har ansiktene sine skåret inn i fjellet, George Washington og Thomas Jefferson, var slaveeiere, skriver BBC.

Dermed var også avgjørelsen om å holde arrangementet ved monumentet kontroversiell, spesielt i kjølvannet av demonstrasjonene.

- De som ønsker å slette arven vår, ønsker at amerikanere glemmer vår stolthet og vår verdighet, så vi ikke kan forstå oss selv eller USAs skjebne lenger, sa Trump.

MUNNBINd: Under en høring i Senatet kom flere senatorer med en klar oppfordring om å bruke munnbind. En av dem fridde til presidenten. Video: AP Vis mer

Ikke påbudt

Han nevnte knapt coronapandemien, skriver New York Times. I forkant av talen meldte nyhetsbyrået AFP om nok en smitterekord for USA: 57 683 tilfeller i løpet av 24 timer.

Sosial distansering var ikke bli påbudt under arrangementet. Munnbind skal ha blitt delt ut, men det var valgfritt om man ønsket å bruke det, skriver flere amerikanske medier.

I mange stater er munnbind påbudt, men president Donald Trump bruker ikke munnbind når han viser seg offentlig.

- Vi har sagt til de som er bekymret at de kan bli hjemme, men de som vil kan komme og bli med oss, sa guvernøren i Sør-Dakota, Kristi Noem, tidligere denne uka, ifølge The Guardian.

FOLKEMENGDE: Trump-supportere venter på presidenten. Foto: SAUL LOEB / AFP
FOLKEMENGDE: Trump-supportere venter på presidenten. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer

Ordføreren i den største byen i nærheten av monumentet, Rapid, sa at han vil følge med på smittetallene etter arrangementet.

- Vi kommer til å ha tusenvis, skulder til skulder, på disse arrangementene. Noen i kø for å se en president og for å se fyrverkeri ved Mount Rushmore, kommer trolig ikke til å diskvalifisere seg selv fordi de utviklet hoste på dagen eller i forveien, sa Steve Allender.

Det nasjonale parktjenesten sa i en e-post at den sterkt oppmuntret til sosial distansering og bruk av munnbind, men la til at tjenestemenn ikke ville sette i gang tiltak mot dem som ikke dekket til ansiktet eller holder seg til rådene.

«Dropp festen»

På grunn av de alarmerende smittetallene rundt om i USA, har helsevesenet mange steder anbefalt amerikanere om å roe ned årets feiring.

«Dropp festen. Bli hjemme. Ikke gjør situasjonen verre», er rådene flere steder ifølge New York Times.

- Vi vil ikke ha flere nedstengninger, men våre tall går gjennom taket. Ikke miks husholdninger, selv om du tror alle er friske, og feir heller dagen med de du bor med, sa dr. Cameron Kaiser i Riverside County, California, ifølge avisa.

DEMONSTRERER: Aktivister og medlemmer av flere urfolk-stammer demonstrerer i Keystone, Sør-Dakota. Foto: AFP
DEMONSTRERER: Aktivister og medlemmer av flere urfolk-stammer demonstrerer i Keystone, Sør-Dakota. Foto: AFP Vis mer

Sør-Dakota som har hatt relativt få tilfeller av viruset, men arrangementet har vekket oppsikt fordi tusenvis skal delta, skriver New York Times.

Trumps arrangement, som flere andre han har holdt den siste tiden, sto stikk i strid med generelle råd fra helseetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som blant annet anbefaler å dekke over munn og nese når man er rundt andre og unngå nærkontakt med andre.

BLOKKERTE VEI: Demonstrantene blokkerte en av veiene som leder til monumentet Mount Rushmore. Foto: AFP
BLOKKERTE VEI: Demonstrantene blokkerte en av veiene som leder til monumentet Mount Rushmore. Foto: AFP Vis mer

Ledere for flere urfolk-stammer i området uttrykket også frykt for viruset, siden de er spesielt sårbare på grunn av et underfinansiert helsesystem og dårlige helseforhold.

- Presidenten setter stammemedlemmenes helse i fare for å arrangere en fotomulighet på et av våre helligste steder, sier Harold Frazier, som leder Cheyenne River Sioux-stammen.

MOUNT RUSHMORE: Minnesmerket består av de enorme bystene til fire presidenter – George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt, hogd ut i fjellsiden. Foto: Kerem Yucel / AFP
MOUNT RUSHMORE: Minnesmerket består av de enorme bystene til fire presidenter – George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt, hogd ut i fjellsiden. Foto: Kerem Yucel / AFP Vis mer

Brannfare

I tillegg til smittefrykt, var flere bekymret for brannfare. Det har nemlig ikke blitt skutt opp fyrverkeri ved monumentet siden 2009, på grunn av frykt for skogbrann og for at det kan forurense grunnvannet i området, skriver flere amerikanske medier.

Da det tidligere i år igjen ble åpnet for fyrverkeri i området, tonte Trump ned brannfaren og sa: «Hva er det som kan brenne? Det er jo bare stein».

Han nevnte ikke brannfaren da han snakket om begivenheten torsdag.

- De pleide å gjøre det for mange år siden, og av en eller annen grunn var de ikke i stand til det eller fikk ikke lov. Så jeg har åpnet opp, og vi skal få en fantastisk 3. juli, og så kommer jeg tilbake for å feire 4. juli i Washington, sa han.

Bekymret

President Trump er blitt beskyldt for dårlig lederskap flere ganger under pandemien. Først i januar og februar når han nedtonet viruset, og seinere i april når han omtalte seg selv som «krigspresident», og presset flere stater til å gjenåpne samfunnet.

Den siste tiden har han sagt at viruset bare vil forsvinne, og la til at det håper han hvertfall under et intervju, ifølge The Guardian.

Samtidig er helseeksperter bekymret for smitteøkningen i landet. Under en høring i senatet denne uka, advarte Anthony Fauci, USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer, mot den faretruende trenden.

- Jeg ville ikke blitt overrasket om vi når 100 000 om dagen, hvis dette ikke snur, så jeg er veldig bekymret, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!