Nådeløs mot korrupsjon

Eva Joly (60), spesialrådgiver for den norske regjeringen, ser fortsatt Norge med litt franske øyne. Dermed har hun større overbærenhet for en Victor Norman, som ikke får drikke Chablis. Men hun er fortsatt nådeløs mot korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Eva Joly har nå vært i Norge i halvannet år etter 38 år i Frankrike.

- Har du lært noe mer om Norge?

- Jeg har lært både om Norge og om meg selv. Ved å se på hvordan samfunnet fungerer, er jeg blitt bevisst at min sterkeste drivkraft da jeg etterforsket Elf var den norske aversjonen mot urettferdighet. I Norge gir det av og til ekstreme utslag, som når noen mener at kongen burde ha vært på venteliste foran operasjonen eller at hans urinblære blir diskutert offentlig. Jeg har brukt mye tid og krefter på å skjønne hvordan de norske institusjonene fungerer. Det er et kontrastbilde. Jeg beundrer det dype demokratiet. Beslutningsprosessene er veldig gjennomsiktige og grundige. Det er det fine. Men det er mange tapersituasjoner. Det er tungrodd. Verken individer eller samfunnet vinner på den absolutte likhetstanken.

- Hvordan reagerte du på Victor Norman-saken?

- Den betrakter jeg som «typisk norsk». Sett med franske øyne er den utenkelig.

- Du er vant til andre forhold i Frankrike?

- I Frankrike har man i uminnelige tider ikke bare hatt gratis restauranter, men kokk og årgangsviner i departementene på ministernivå. Det var et vanvittig system. Hundretusenvis av kroner ble delt ut hver måned, som statsrådene fordelte etter skjønn - i konvolutter med kontanter. Dette var galskap, men det norske systemet går for langt den andre veien. Det har noe å gjøre med anerkjennelsen av betydningen av arbeidet som personer med så tungt ansvar gjør. Da må det gis en viss frihet til å invitere hvem man vil hvor man vil, i respekt for dem som ivaretar våre høyere interesser. Ingen regnemaskin kan prioritere det. Dette har et typisk andedamsperspektiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer