Nådeløst

Sykehjem stappfulle av demens:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI SKAL DIT. Veldig mange av oss. Fire av fem som bor der husker svært dårlig, glemmer ting hele tida. De har store problemer med å orientere seg. Svært mange lider av vrangforestillinger, hallusinasjoner og depresjoner. Det høres ut som et svært skremmende sted å bo på og å flytte til. Men slik er tilstanden ved 26 av våre sykehjem, heter det i en undersøkelse, nylig gjengitt i Aftenposten.Vi blir eldre. Vi blir flere gamle. Sykehjemmene er blitt annerledes. Men er beskrivelsene riktige og sanne? Eller er de bare nye måter å beskrive alderdom og sykdom på? Er det sant at bare tre prosent av beboerne på våre sykehjem er helt uten svikt i hukommelse og orienteringsevne?Hele 80 prosent av pasientene har demens, heter det i undersøkelsen. Det er en ervervet hjerneorganisk sykdom. Den medfører svikt i hukommelse, oppmerksomhet, læring, tenkning og kommunikasjon. De gamle takler ikke hverdagen sin lenger, heter det i undersøkelsen. Det er vel egentlig ikke noe nytt eller oppsiktsvekkende. Men det jeg virkelig lurer på, er hvordan man måler slikt i praksis. Hva man egentlig måler.

NÅR DU BLIR gammel, må du på en måte lære deg et nytt språk. Omgivelsene dine forandrer seg, for mange på en ganske dramatisk måte. Begreper som var din verden, som du styrte den med, endrer seg og blir meningsløse. Ting og handlinger som tidligere var verdifulle, nyttige og viktige for deg, er ikke det lenger. De, og du, befinner seg i nye omgivelser. Meninger og betydninger er ikke de samme som før. Det i seg selv svekker din evne til å orientere deg.Du er gammel, du er sliten. Du har aldri lært noe alene før. Det har alltid vært noen der til å dele nye kunnskap med. Lærdom ga deg nye mennesker å være sammen med. Lærdom ga deg nye måter å være sammen med mennesker du allerede kjente. Hva skal du bruke lærdommen til nå? Hvilken nytte har du av den? Og hva måles egentlig hos deg når noen sier at din evne til læring er svekket?

DU ER GAMMEL,du er sliten. Du har hatt krav, oppgaver, problemer, utfordringer. Du har prøvd, du har feilet. Du har konsentrert deg og orientert deg. Også dette blir tatt ut av sin sammenheng. Du har ingen nye reisemål. Du vet at den veien som nå er din går til kantina, TV-rommet og til toalettet. Det ligger ingen annen utfordring bak neste sykeseng enn den å komme rundt den. Forventningene og dagdrømmene dine kommer seg aldri ut av kroppen din, de er redusert til håp om noen dager uten smerter. Hva måler de egentlig hos deg når de sier at de evne til oppmerksomhet, tenkning og kommunikasjon har sviktet? Står det noen steder at når du maser og sutrer deg til ei hånd å holde i, så kan det faktisk være en meget intelligent handling?Det kan være at alderdom både er en mer omfattende og raskere svekkelse enn det vi var klar over. Men alderdommen kan også være noe veldig vakkert. Det kan ikke sees, ikke engang anes, bak ordene som brukes om de gamle i denne undersøkelsen. Det er en nådeløs beskrivelse av det å være gammel og syk.