- Nadia har mistet familien

På rettssakens fjerde dag sto Nadias 71 år gamle bestefar i vitneboksen, for å prøve å redde sin datter og svigersønn fra fengselsstraff. - Nå synes vi synd på Nadia, for nå har hun ingen familie lenger, sa han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var første gang Naidas bestefar var i Norge. Datteren, Nadias tiltalte mor, satt gråtende og hørte på sin fars følelsesladde vitneforklaring.

- Det som er skjedd har gjort at vi alle er syke. Nadia er som min egen datter. Jeg er glad i henne. Konsulen (ambassadør Hønningstad, vår anm.) har fått oss til å miste all ære. Når jeg kommer til Nador må jeg gjøre opp med ham. Jeg kan ikke tilgi noe sånt, sa bestefaren, mens Nadias mor satt gråtende ved siden av ham.

Hard påkjenning

Påkjenningen på den marokkanske familien blir mer tydelig for hver dag i retten. Nadias mor gråter nær sagt hver gang datterens navn blir nevnt.

Særlig var det vondt for henne å høre Nadias psykolog, Oddbjørn Sandvik.
Regine Ramm Bjerke, morens advokat, spurte ham om Nadia savnet familien sin.

- Ja. Hun opplever at hun har mistet familien sin, hun føler sorg og ensomhet, og hun savner tryggheten i mor og far. Samtidig forstår hun ikke at de som skulle være hennes nærmeste, kunne gjøre dette mot henne, sa Sandvik.

- De følelsene og reaksjonene hun uttrykker, vurderer jeg at hun ikke kan dikte opp, hevdet Sandvik.
Psykologen sa at Nadia hadde fortalt om mange gode opplevelser fra sin oppvekst, men at hun som 17- 18-åring utviklet en norsk identitet. Derfor kom hun i et vanskelig motsetningsforhold til familien.

«Dramatiserer»

Margareta Wolff fra Utekontakten i bydel 5 i Oslo vitnet mot slutten av dagen om sitt inntrykk av den marokkanske familien. Wolff møtte Nadia da hun kom hjem med fly den 4. oktober, og hadde henne boende hjemme hos seg i 2- 3 dager.

Hun kunne ikke tro at Nadias foreldre hadde gjort det de er tiltalt for.
- Det er vanlig at ungdommer i konfliktsituasjoner dramatiserer og svartmaler for å påkalle oppmerksomhet, sa Wolff. Samtidig kom det fram at hun via kilder i det marokkanske miljøet hadde hørt at familien i fjor høst skulle reise bort og ta med seg Nadia, og at de ikke hadde lyst til å la Nadia være alene hjemme.