Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nadias foreldre nekter straffeskyld

Foreldrene til norsk-marokkanske Nadia (19) nektet straffskyld da rettssaken mot dem startet i Oslo byrett i dag. Ifølge aktor Bjørn Rudjord står Nadia ved sin opprinnelige forklaring om at hun ble bortført til Marokko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temaet tvangsgifting ble ikke tatt opp på rettssakens første dag. Nadia selv vil trolig innta vitneboksen tirsdag. Hun har ikke truffet faren siden hun kom tilbake til Norge fra Marokko i oktober i fjor.

Den 46 år gamle faren og den 40 år gamle moren er tiltalt for ulovlig å ha berøvet sin datter friheten. 31. august i fjor satte de ifølge tiltalen håndjern på den da 18 år gamle Nadia «og/eller slo henne og/eller truet henne med kniv», før de tvang henne inn i en bil og kjørte fra Oslo til Marokko.

Videre i tiltalen heter det at de i Marokko «holdt henne innesperret og/eller under streng bevoktning» fram til lørdag 4. oktober 1997.

- Frivillig

Faren forklarte i retten mandag at årsaken til at de hadde reist til Marokko, var at det ble sendt et telegram om at hans svigermor var alvorlig syk. Det lyktes ham ikke å få tak i flybilletter på kort tid, og derfor takket han ja til å sitte på med en marokkansk mann som skulle kjøre bil nedover. Ifølge faren ble Nadia frivillig med. Han skildret den fem dager lange turen til Marokko som problemfri.

Ifølge faren kom det som et sjokk på ham da Norges ambassadør i Marokko, Arne B. Hønningstad, 1. oktober ringte og forlangte at Nadia måtte utleveres til den norske ambassaden i Marokko.

- Jeg ba ham om å forklare hvorfor, og da skrek han og banket i bordet og sa at jeg måtte gjøre som han sa, hvis ikke kunne jeg bare glemme å få penger fra trygdekontoret i Norge og glemme Norge, sa faren, som lider av hjertesykdommen angina pectoris.

Etter denne telefonsamtalen skal Nadia ha fortalt sin mor at hun hadde ringt ambassadøren og sagt at hun var bortført. Det var ytterligere telefonkontakt mellom ambassadøren og faren, og til slutt kjøpte han selv en flybillett til henne og sendte henne tilbake til Norge.

Konflikter

Om Nadias barndom sa han at han hadde gitt henne religiøs frihet, og at hun hadde hatt livssynsundervisning på skolen. Han skildret et forhold mellom datteren og foreldrene som hadde vært problemfritt fram til 1997, da det forandret seg mye.

Ifølge faren begynte Nadia da å drikke og være sent ute, og det ble krangling. Nadia hadde kontakt med politiets barnevernsvakt, og sa at hun ble fratatt rettighetene sine hjemme. I en periode ble hun tatt hånd om av barnevernet, men flyttet hjem igjen etter at hun hadde blitt 18 år.

Telefonsamtale

Påtalemyndigheten ønsker å legge fram som bevis en oversettelse av en telefonsamtale mellom Nadia og hennes foreldre fra november i fjor, som politiet tok opp på bånd. Dette har foreldrenes forsvarere, advokatene Leidulv Digernes og Regine Ramm Bjerke, varslet at de vil motsette seg.

Hele uken er satt av til denne saken. Nadias arbeidsgiver, ambassadør Hønningstad, Nadias bestefar i Marokko, en venninne av Nadia i Norge og hennes psykolog er blant dem som skal vitne. Også Nadias yngre bror, som ble arrestert i Norge mens Nadia og foreldrene befant seg i Marokko, er stevnet som vitne.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling