Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nær 100 000 kan dø av Tsjernobyl-kreft

Greenpeace på kollisjonskurs med FN om radioaktive dødstall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De negative helseeffektene etter atomulykken i Tsjernobyl i Ukraina for 20 år siden er grovt undervurderte, mener Greenpeace. Eksplosjonen og brannen i Tsjernobylreaktoren er regnet som historiens største sivile kjernekraftulykke.

270 000 med kreft

Greenpeace anslår i en fersk rapport at hele 270 000 mennesker har fått eller vil få kreftsykdom som følge av radioaktiv stråling etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. 93 000 av disse krefttilfellene anslås å være dødelige. Hele rapporten kan du lese her.


Den ferske rapporten står i grell kontrast til en FN-rapport fra oktober i fjor.

FN-rapporten anslår at bare mellom 4000 og 9000 mennesker vil dø av kreft relatert til radioaktive utslipp fra Tsjernobylreaktoren, skriver BBC.

Greenpeace mener også at kreft står for mindre en halvparten av Tsjernobyl-relaterte sykdommer som kan være dødelige.

- Vi står også overfor tarmproblemer, hjerte- og sirkulasjonsproblemer, luftveisproblemer og effekter på immunsystemet, sier Greenpeace-representant Blake Lee-Harwood ifølge BBC:

WHO benekter

image: - Nær 100 000 kan dø av Tsjernobyl-kreft

Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener å sammenlikne Greenpeace-rapporten med FN-rapporten er som å sammenlikne epler og appelsiner.

- Greenpeace-rapporten tar for seg hele Europa, mens vår rapport tar for seg de mest utsatte områdene i de mest utsatte landene, sier WHO-talsmann Gregori Harti.

Greenpeace insinuerer at FN har tonet ned helseeffektene fra Tsjernobyl for å tekkes atomindustrien. Dette benekter Harti på det strekeste.

Original-rapporten etter Tsjernobyl-ulykken fant at 600 000 mennesker ble sterkt eksponert for radioaktiv stråling.

<B>ATOMREAKTOR: Fremdeles blir folk syke etter eksplosjonen og brannen i Tjernobyl-reaktoren i 1986.
<B>FORURENSET:</B> 26. april 1986 var historiens verste sivile kjernekraftulykke et faktum. I dag livnærer fremdeles mennesker i Ukraina seg av den forurensede jorda.
<B>ATOMNABO:</B> Oleksandr Tkasjenko (51) er blant 300 mennesker som er blitt boende innenfor "sonen" i Tjernobyl. Han lever av hva den forurensede jorda kan gi ham.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media