Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nær 100-årsflom i Mjøsa

Krisemøter og strakstiltak i mjøsområdet og på Romerike mens vannet stiger. Men den helt store katastrofen ser ut til å utebli.

TRUET: Fra storflommen i 1995. Nå som da blir vann pumpet inn under Vikingskipet for å forhindre at OL-arenaen bokstavelig talt kaster loss. Foto: JON EEG / SCANPIX
TRUET: Fra storflommen i 1995. Nå som da blir vann pumpet inn under Vikingskipet for å forhindre at OL-arenaen bokstavelig talt kaster loss. Foto: JON EEG / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Søndag var faktisk tilstrømmingen inn i Mjøsa nær 100-årsnivå, sier Ingeborg Kleivane, hydrolog ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), til Dagbladet.

Rundt Norges største innsjø stiger bekymringen etter som vannet spiser seg inn i byer som Hamar. Der må folk belage seg på vannfylte kjellere, og landemerker som Vikingskipet forventes å få problemer, skriver Hamar Arbeiderblad.

Krisemøte Imens tar Romeriks-kommunene langs Glomma og Vorma, tilførselselva fra Mjøsa, sine forholdsregler. Romerikes Blad skriver at en rekke kjellere i Nes og Eidsvoll er blitt pumpet for vann, og ordføreren i sistnevnte kommune har innkalt til krisemøte.

Alle frykter en reprise av storflommen i 1995, som la store områder rundt Mjøsa, Glomma og innsjøen Øyeren under vann - inkludert deler av Lillestrøm, der svære barrierer med sandsekker ble lagt ut i gatene for å stagge vannmassene.

Kleivane i NVE opplyser at vannivået i det nevnte området fortsatt vil stige de neste dagene - men at det neppe blir noen katastrofe av 1995-kaliber.

- Siden i går morges har Mjøsa steget med 29 centimeter, og stigningen går saktere enn vi forventet i utgangspunktet. Neste døgn venter vi 20-25 centimeters stigning, sier hydrologen.

Søndag steg innsjøen med 40 centimeter.

Stanset tilførsel Hun forklarer at siden nedbørstilfanget mer eller mindre har stoppet opp i fjellene, og snøen for en stor del er smeltet, blir også tilførselen av nye vannmasser nedover Gudbrandsdalen mindre og mindre - så sant det ikke kommer nye enorme nedbørsmengder.

- Men det skal godt gjøres; før helga hadde vi jo junirekord, sier hydrologen.

- I Vorma forventes det 10-20-årsflom, og i Glomma sør for Vorma 10-årsflom. I Øyeren vil maksnivået ligge nesten to meter under 1995-nivå - så vi får neppe se noen sandsekker i Lillestrøm denne gangen, sier Kleivane.

Hun understreker at en flom alltid oppleves som dramatisk for folk som blir berørt, men at en 10-årsflom som regel ikke vil føre til svært store problemer.

- Det er uansett lurt å rydde bort verdifulle gjenstander fra uteområdet, anbefaler hydrologen.

DESPERAT KAMP: Under storflommen i 1995 ble Forsvaret kalt inn for å bistå i arbeidet med å redde Hamar sentrum fra vannmassene. Foto: MORTEN HVAL / SCANPIX
DESPERAT KAMP: Under storflommen i 1995 ble Forsvaret kalt inn for å bistå i arbeidet med å redde Hamar sentrum fra vannmassene. Foto: MORTEN HVAL / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media