Nær 100 omkom i tysk tog-katastrofe

Nærmere 100 mennesker skal ha omkommet i Tysklands verste togulykke siden annen verdenskrig. Den tragiske ulykken fant sted like nord for Hannover onsdag formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tragedien skjedde da nordgående ekspresstog fra München til Hamburg kjørte av sporet og kolliderte med et brufundament ved jernbanestasjonen i småbyen Eschede nord for Hannover ved 11-tiden. Farten skal ha vært bortimot 200 kilometer i timen. Brua raste sammen over vraket av ulykkestoget.

To klasser med skoleelever skal ha vært blant de 400 passasjerene som befant seg på toget, ifølge en talsmann for redningsmannskapet.

- Dette ryster meg inn i sjelen. Jeg har samlet sammen kroppsdeler av barn, kvinner og voksne menn, sier en brannmann som deltar i redningsarbeidet etter den grusomme togulykken i Tyskland.

Klemt sammen

De 13 vognene i toget ble klemt sammen, og de fremste vognene ble ifølge øyenvitner nærmest knust av det voldsomme trykket. En talsmann for politiet kalte ulykkesstedet et katastrofeområde.

- Jeg så en stor sky med røyk, og det første jeg tenkte var å komme meg ut, sa Wolf-Rüdiger Schlibener, som satt i vogn nummer to.

Flere av dødsofrene ble kastet ut av vognene under sammenstøtet. Døde og sårede lå om hverandre ved siden av toget, og mange satt fastklemt i de ødelagte vognene. Om lag 300 mennesker ble skadd, 200 av dem alvorlig.

Flere helikoptre og store mannskaper fra sykehus, brannvesen, politi og det militære ble øyeblikkelig sendt til ulykkesstedet for å ta del i et svært vanskelig redningsarbeid.

Traff bil

Like etter katastrofen ble det meldt at ulykken skyldtes at toget traff en bil som hadde kjørt utfor brua over jernbanesporet. Men dette ble senere tilbakevist av jernbanens talsmann, Joachim Lindenberg. Bilen skal ha falt fra brua etter at toget først hadde kjørt inn i en av støttepilarene, noe

som førte til at brua falt sammen.

De røde og hvite Intercity-Express-togene (ICE) har siden 1991 vært blant de viktigste kommunikasjonsmidlene mellom de tyske storbyene. Onsdagens ulykke er den første alvorlige ulykken som har rammet de nye ekspresstogene, som regnes for å være meget sikre, også i høy fart.

15 helikoptre fra forsvaret og 300 redningsarbeidere deltok i arbeidet med å få de døde og skadde ut av togvraket.

ICE 184-toget «Wilhelm Konrad Röntgen» er hyppig brukt av forretningsfolk og har en maksimal hastighet på 250 kilometer i timen.

Tidenes verste tyske togkatastrofe fant sted i juni 1945 ved München. 102 mennesker omkom i denne ulykken. I juni 1975 kolliderte to ekspresstog med hverandre og 41 mennesker omkom.

Storbritannias statsminister Tony Blair var blant de første som sendte kondolansetelegram til det tyske folk. Blair gjorde det i en spørretime i Underhuset.

NTB-AFP-DPA

Redningsarbeidere leter etter overlevende etter at et høyhastighetstog kolliderte med en bil i Nord-Tyskland onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer