Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM ALEPPO:

- Nær 1000 syrere evakueres nå ut av Øst-Aleppo

-19 ambulanser og 21 busser evakueres nå fra Øst-Aleppo, sier Elizabeth Hoff til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 14.40 er det klart at evakueringen av de siste innbyggerne i Øst-Aleppo er i gang.

- De første 19 ambulansene og 21 busser er nå kjørt ut fra de siste enklavene. Nå sender vi inn 14 nye busser, forteller Elizabeth Hoff, sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria til Dagbladet.

MENNESKER I NØD: Røde Kors i Syria bekrefter at de forventer å evakuere mellom 200 og 250 mennesker. Her er dronebilder av ambulanser og busser som frakter innbyggere ut av Øst-Aleppo. Video: War Media / Aleppo Media Center via Storyful Vis mer

På vei mot Idlib

Våpenhvilen som ble inngått ser dermed ut til å holde. Ifølge syrere på stedet, er det rundt 1000 syrere som er med i kortesjen med buss og ambulanser.

- Dette har vært rolig og ser ut til å gå fint for seg. Vi har ikke fått inn meldinger om at folk blir id-sjekket, sier Hoff.

Våpenhvilen som er inngått går ut på at også personer som har vært med og kjempet mot Assad-regimet skal få fritt leide. Ambulansene og bussene er nå på vei fra Øst-Aleppo og mot opposisjonskontrollerte Idlib.

Foreldreløse barn

- Vi får løpende rapporter, og det er rapporter om at det er utfordrende å få alle de stridende gruppene til å respektere fritt leide for bussene og ambulansene. Vi forsøker også å få ut flere sårbare gruppe fra den siste lille stridssonen, herunder to grupper enslige og foreldreløse barn. Dette kan først skje i morgen og bare dersom den midlertidige våpenhvilen fortsette å gjelde, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs spesialutsending for humanitære spørsmål og beskyttelse av sivilbefolkningen i Syria.

Egeland har kontakt med de mange stridende gruppene.

- Det viktigste nå er å få tilgang til alle deler av Aleppo hvor titusener av mennesker nå er i dypeste nød. Verst er det i den siste opprørskontrollerte sonen hvor det fortsatt kan være over ti tusen sivile og hvor det ikke er mat, vannforsyninger eller helsehjelp til syke og sårede, sier Egeland.

Aleppo = 1 by

Det som likevel er klart, er at Assad-regimet nå har tatt tilbake kontrollen over det som en gang Syrias bugnende handelssentrum: Aleppo.

- Aleppo er nå én by. Det er fire eller fem nabolag som er beleiret, men vi håper å få innbyggerne her evakuert i dag, sier Hoff, som er på plass i Aleppo og er med og leder evakueringen.

Hun var lettet i morgentimene i dag, da alt var uvanlig stille i byen: Verken bombetokter eller kamper hørtes i byen. De fire-fem nabolagene som ennå er beleiret er rundt 2 kvadratkilometer stort.

Ødelagt legolandsby

- Situasjonen her i Aleppo er helt forferdelig. Jeg var i gamlebyen i Øst-Aleppo i går. Det var som en legolandsby som er tråkket i stykker. Og hit har mennesker startet å flytte tilbake. Alt er i ruiner. Alt er forferdelig kaldt og mange har ikke tak over hode, forteller Hoff.

Den humanitære situasjonen i Øst-Aleppo er prekær.

- Alle trenger hjelp. Det er overveldende. Det er vinter og fem grader her i dag. Folk lever i boliger uten vinduer eller dører. De sitter i en krok og prøver å holde seg varme med å brenne noen papirer, sier Hoff.

Umulig å beskrive

Vanligvis er Ålesund-kvinnen svært verbal. Nå leiter hun etter ord for å beskrive situasjonen i den krigsherjede byen.

- Forferdelig... Dette er umulig å beskrive. Vi jobber så godt vi kan for å få opp hjelpearbeidet, men det må komme inn flere, sier hun.

De siste dagene har det kommet en rekke meldinger om henrettelser og frykt for at Assad-regimets folk ville gjennomføre massakrer i kampen for å ta tilbake kontrollen over Øst-Aleppo.

- Vi forsøker å finne ut hva som har skjedd, men har ikke fått dette bekreftet. Vi får vite det av folkene som nå kommer ut, sier Hoff.

Ambulanse skutt

Under evakueringen skal en ambulanse ha blitt skutt på. Tre personer skal ha blitt skadet, og en av dem skal ifølge Reuters ha død av skadene. Reuters får dette opplyst av en hjelpearbeider.

Opprørerne skal fraktes til Idlib-provinsen, som kontrolleres av opprørere, men parlamentsmedlemmet Feras Shehabi, som kommer fra Aleppo, advarer om at det ikke er deres egentlige mål.

– Europa vil være deres endelige reisemål, sier Shehabi.

Røde Kors vil evakuere 200

ENORME ØDELEGGELSER: For få måneder siden var Aleppo en relativt velfungerende by, til tross for borgerkrig. Men siden juli måned, har den østlige delen av Aleppo vært beleiret og bombet. Den siste uka har russiske og syriske fly bombet enda kraftigere. Her bor rundt 250 000 mennesker, hvorav minst 100 000 barn. Video: NTB Scanpix/Reuters DV Vis mer

En TV-kanal på myndighetenes side viser direktesending fra frontlinjen i Aleppo, og melder at sykebiler nå har reist fra regimets side og inn på opprørernes side. Røde Kors i Syria bekrefter at de forventer å evakuere mellom 200 og 250 mennesker.

Innbyggere ble torsdag brakt inn i busser og ambulanser for å bli evakuert fra Øst-Aleppo, ifølge syriske aktivister. Ved 13.30-tiden viser direktesendte bilder på syrisk statsfjernsyn en kolonne med kjøretøyer på vei ut av den opprørskontrollerte enklaven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!