Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria

Nær 1400 personer drept på fire uker

Bare fredag ble over 100 personer drept i Syria.

PÅ FLUKT FRA BOMBENE: En far tar seg fram i støvskya med barna etter et luftangrep i Øst-Ghouta. Siden 18. februar har regjeringsstyrker drevet en offensiv i området. På den tiden har nesten 1400 personer blitt drept. Foto: NTB scanpix
PÅ FLUKT FRA BOMBENE: En far tar seg fram i støvskya med barna etter et luftangrep i Øst-Ghouta. Siden 18. februar har regjeringsstyrker drevet en offensiv i området. På den tiden har nesten 1400 personer blitt drept. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge den London-baserte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), har nær 1400 personer blitt drept i løpet av fire uker i Øst-Ghouta i Syria.

Det betyr at det i gjennomsnitt har blitt drept nesten 50 personer hver dag.

Den blodige krigen i Syria raser på to fronter - i Øst-Ghouta utenfor Damaskus og i Afrin nord i landet. Titusener har lagt på flukt, samtidig som sivile fortsetter å bli drept i massive luftangrep.

- Hvis verden ikke gjør noe, blir Ghouta utryddet, sier Siraj Mohamoud, medlem den frivillige sivilforsvarsorganisasjon De hvite hjelmene, til nyhetsbyrået AP.

- DREP MEG: Disse tidligere IS-brudene har blitt bragt til et slags fengsel utenfor Raqqa av kurdiske styrker. Her forteller de om sine opplevelser i «kalifatet». Video: CNN Vis mer

100 drept på et døgn

Bare fredag over 100 personer blitt drept i luftangrep i Syria, skriver AP. Det inkluderer de 76 personene som ble drept i Øst-Ghouta og de 36 personene som ble drept i Afrin.

- Den medisinske situasjonen er katastrofal. Vi kan ikke bli i denne situasjonen lenge, sier lege Zouhair Kahaleh ved et sykehus i Øst-Ghouta til AP.

Flertallet av dem som ble drept fredag befant seg altså i opprørskontrollerte Øst-Ghouta. Et område som Bashar al-Assads styrker har forsøkt å overta fra syriske opprørere i snart én måned. Ifølge AP har regjeringsstyrkene tatt 70 prosent av det beleirede området.

Av de nær 1400 personene som har blitt drept siden 18. februar, er over 270 av disse er barn. I tillegg er over 5000 personer blitt såret. Oppsummeringen på hvor mange som har blitt drept i løpet av den siste måneden kom dagen etter sjuårsmarkeringen for den blodige Syria-krigen. I løpet av sju år har over 450 000 mennesker blitt drept.

Ny våpenhvile?

Den siste måneden har det vært arrangert våpenhvile mellom partene, men den har blitt brutt en rekke ganger. Foreløpig har det ikke sett ut til at kampene i Øst-Ghouta vil ta slutt før en av partene erklærer seier over området.

Fredag kveld meldte imidlertid en stor andel av syriske opprørere at de vil forhandle med Russland om en våpenhvile. Dette kommer bare dager etter at USA truet med «handling» dersom Russland ikke ville samarbeide om våpenhvile i Syria.

I en felles uttalelse skriver de islamistiske opprørsgruppene Jaish al-Islam, Faylaq al-Rahman og Ahrar al-Sham at FN burde arrangere slike samtaler i Genève.

- Vi er helt klare for å holde direkte forhandlinger i Genève med Russland, støttet av FN, heter det i kunngjøringen fredag, skriver NTB.

PÅ FLUKT: Syrere på flukt fra Øst-Ghouta. Foto: AP / NTB scanpix
PÅ FLUKT: Syrere på flukt fra Øst-Ghouta. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

I slutten av februar vedtok FNs sikkerhetsråd en våpenhvileresolusjon. Våpenhvilen ble den gang brutt, men de nye samtalene skal bidra til å få gjennomført resolusjonen.

Ytterliggående islamistgrupper er unntatt fra våpenhvilen, et forbehold som Russland fikk igjennom.

Bakkeoffensiven fra regjeringsstyrkene ført til at området er blitt splittet opp slik at opprørerne nå er omringet i tre ulike lommer.

To fronter

Krigen i Syria foregår på to fronter. I de kurdiske områdene i Nord-Syria slapp tyrkiske fly ut brosjyrer på arabisk der det sto følgende:

«Overgi dere! En rolig og fredfull framtid venter på deg i Afrin».

I brosjyren sto det også at de ba innbyggerne om å holde seg unna «terroristposisjoner» - en referanse til de syriske kurderne. De ba også folk om å ikke bli brukt som «menneskelig skjold», skriver AP.

Tyrkia er fast bestemt på å ta kontroll over regionen og byen Afrin for å jage bort den syriskkurdiske YPG-militsen, som tyrkerne mener samarbeider med PKK-militsen på tyrkisk side av grensen.

Lenger sør i Syria, like ved hovedstaden Damaskus, strømmer tusenvis av sivile ut fra de utbombede byene i Øst-Ghouta. De er utmattet etter å ha sittet i kjellere i ukevis i et siste forsøk på å beskytte seg mot bomberegnet over området.

Øst-Ghouta er et av de siste områdene i Syria som fortsatt er kontrollert av opprørere. Fredag skal imidlertid opprørere ha greid å gjenerobre områder i byen Hamouria etter at de dagen i forveien ble inntatt av syriske regimestyrker, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!