Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nær 50 drept i to selvmordangrep i Irak

Angrep begravelse og kontrollpost.

NÆR 50 DREPT: Irakiske soldater patruljerer ved kontrollposten som ble utsatt for et selvmordsangrep i dag. Minst åtte skal ha blitt drept i dette angrepet. Foto: AFP / AHMAD AL-RUBAYE / NTB scanpix
NÆR 50 DREPT: Irakiske soldater patruljerer ved kontrollposten som ble utsatt for et selvmordsangrep i dag. Minst åtte skal ha blitt drept i dette angrepet. Foto: AFP / AHMAD AL-RUBAYE / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsbombere angrep mandag en sjiamuslimsk begravelse øst i Irak og en kontrollpost ved Abu Ghraib utenfor Bagdad. Nær 50 personer ble drept, ifølge lokale kilder.

Selvmordsbomberen som sprengte seg under en sjiamuslimsk begravelse i Muqdadiya, 80 kilometer nordøst for Bagdad, tok med seg minst 40 mennesker i døden. Seks lokale sjiamuslimske kommandanter var blant ofrene.

De deltok alle i begravelsen til en av kommandantenes slektninger, ifølge politiet i provinsen Diyala.

Den ytterliggående sunnimuslimske islamistgruppa IS har via Twitter meldt at den står bak angrepet, som også førte til at over 50 mennesker ble såret.

Bilbombe ved Bagdad Samme dag ble minst åtte personer drept og minst 17 såret i et bilbombeangrep mot en kontrollpost ved Abu Ghraib i utkanten av Bagdad, ifølge irakisk politi.

Også dette skal ha vært et selvmordsangrep. Det ble gjennomført etter at IS-krigere angrep hærens og politiets stillinger i området i helgen. 24 ble drept i kampene, men ved hjelp av kamphelikoptre og antiterrorstyrker ble angriperne slått tilbake.

For noen år tilbake vekket bilder av fangemishandling i det tidligere amerikanskkontrollerte fengselet i Abu Ghraib sterke reaksjoner.

Sår splid Angrepet mot begravelsen i Muqdadiya øst i landet er etter alt å dømme et forsøk på å skape splittelse og hat mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer. Ifølge øyenvitner var situasjonen i Muqdadiya spent etter angrepet, med mange sjiamuslimske militssoldater og få regulære irakiske sikkerhetsstyrker i gatene.

Tidligere har sjiamuslimsk milits blitt anklaget for å ha angrepet sunnimuslimske moskeer og innbyggere i Diyala etter et lignende angrep i januar.

Søndag ble minst 78 mennesker drept og 150 såret i to selvmordsangrep på en travel markedsplass i den sjiadominerte Sadr-byen øst i Bagdad.

IS påtok seg ansvaret også for disse angrepene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram