Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nær 600 fortsatt fengslet

Amerikanske myndigheter holder fortsatt nær 600 personer fengslet i etterforskningen av terroraksjonene 11. september. FBI tror noen av dem er medlemmer av al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 1.100 personer ble opprinnelig anholdt på mistanke om at de har brutt innvandringslovene eller andre føderale bestemmelser. Halvparten sitter fortsatt fengslet, opplyste justisminister John Ashcroft på en pressekonferanse tirsdag.

Han framholdt at arrestasjonsbølgen hadde til hensikt å hindre flere terrorhandlinger på amerikansk jord, og mente taktikken lyktes.

- Med arrestasjoner og anholdelser har vi hindret flere terrorangrep. Amerikas forsvar er styrket, sa Ashcroft.

Han opplyste at flere av de anholdte er mistenkt for terrorisme, men ville ikke si hvor mange.

Hemmelig

Det er første gang på flere uker at myndighetene løfter litt på sløret og forteller om etterforskningen. Ashcroft opplyste at 104 personer er siktet for føderale lovbrudd, og at 55 av disse fortsatt sitter i varetekt.

I tillegg er 548 fengslet for brudd på immigrasjonslovene, noen av dem har også andre siktelser.

Både i Kongressen og fra amerikanske borgerrettsgrupper er det reist skarp kritikk mot de hemmelige fengslingene. De fleste anholdte stammer fra Midtøsten.

Men Ashcroft forsvarte myndighetenes beslutning om ikke å fortelle hvem som er fengslet. Han mente det er riktig å beskytte uskyldiges privatlig og vil samtidig hindre at Osama bin Laden får nyttig informasjon om etterforskningen.

- Vi er i krig. Jeg er ikke interessert i å gi Osama bin Laden og terrornettet al-Qaida en liste over hvem vi har anholdt. Det vil gjøre det lettere for dem å drepe flere amerikanere, sa justisministeren.

Nye spor


En av FBIs etterforskere kastet i dag også ørlite lys over teroristjakten. FBI-agent Jesus Gomez vitnet i fengslingsmøtet for indonesiske Agus Budiman i Virginia. Budiman er mistenkt som en nær forbundsfelle av Mohammed Atta, som ledet terroristene 11. september.

- Atta mente USA er ansvarlig for de fleste krigene som utkjempes i verden, fortalte Gomez retten. Agenten fortalte ikke hvordan han hadde dannet seg dette inntrykket.

Agus Budiman skal også ha hatt kontakt Marwan al-Shehhi, en annen av de 19 kaprerne som døde 11. september. Han skal også ha forsøkt å hjelpe Ramsi Binalshibh til USA. FBI mener Binalshibh skulle vært den 20. kapreren.

Hele Norges coronakart