Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

30,6 millioner mennesker på flukt i eget land

- Nær 8000 syrere ble tvunget på flukt hver eneste dag

Ferskt regnskap fra Flyktninghjelpen.

LEIR FOR FORELDRELØSE: Al-Imam-leiren i den syriske landsbyen Deir Hassan huser barn som har mistet foreldrene i den over sju år lange Syria-krigen, i tillegg til enker og deres barn. Landbyen ligger nær Idlib-provinsen i Syria, nær grensa til Tyrkia. Foto: Zuma Press / Scanpix
LEIR FOR FORELDRELØSE: Al-Imam-leiren i den syriske landsbyen Deir Hassan huser barn som har mistet foreldrene i den over sju år lange Syria-krigen, i tillegg til enker og deres barn. Landbyen ligger nær Idlib-provinsen i Syria, nær grensa til Tyrkia. Foto: Zuma Press / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år kommer Flyktninghjelpen med sitt regnskap over mennesker på flukt i eget land, fra krig, konflikt og naturkatastrofer:

30,6 millioner mennesker ble drevet på flukt i fjor, som betyr at et gjennomsnitt på 80 000 personer - per dag, ifølge rapporten.

- Maraton av lidelser

Antallet nye såkalte internt fordrevne (flyktninger i eget land) på grunn av vold, krig og konflikt nådde 11,8 millioner i fjor, som er nær dobbelt så mange som i 2016, da mot 6,9 millioner i 2016.

- Årsaken er at krigene i Syria, Kongo, Irak og Sør-Sudan fortsetter med enda større brutalitet. Det påvirker sivilbefolkningen enda tydeligere enn før. Bare i Syria ble nesten tre millioner mennesker ble fordrevet i fjor, som betyr at 8000 syrere flyktet hver eneste dag, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

FLYKTNINGENES MANN: Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, var nylig i Kongo og ble sjokkert over hvor ille situasjonen er for innbyggerne i landet. Foto: Pierre Albouy / Reuters / Scanpix
FLYKTNINGENES MANN: Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, var nylig i Kongo og ble sjokkert over hvor ille situasjonen er for innbyggerne i landet. Foto: Pierre Albouy / Reuters / Scanpix Vis mer

Syria-krigen har nå pågått over sju år, som betyr at den har «vart to år lenger enn andre verdenskrig og er blitt en maraton av lidelser».

- Syria er vår tids største flyktningkatastrofe, og vår største frykt nå er at krigen fortsetter i Idlib, som huser 2,5 million internt fordrevne mennesker. Idlib er allerede en gigantisk flyktningleir, sier Egeland, og fortsetter:

- Halvparten av befolkningen i Idlib er allerede fordrevet flere ganger. De jages fra sted til sted, og mange har flyktet både tre og fire ganger.

Fordrevet av gjenger

Kongo er det andre landet som var spesielt rammet av krig, konflikt og internflukt i fjor. 2,2 millioner mennesker ble drevet fra sine hjem.

- Jeg var selv der nylig, og var helt sjokkert over hvordan 100-vis av væpnede grupper går løs på sivilbefolkningen uten at det får konsekvenser for dem, sier Egeland.

Han viser til at bare ti av verdens 200 land står for tre-fjerdedeler av voldelig fordrivelse av mennesker i 2017.

- Nytt for året er at lille El Salvador har kommet opp blant de ti verste landene, med 300 000 mennesker fordrevet av kriminell vold og gjenger, sier generalsekretæren.

Holder dem i live

Egeland viser til at Flyktninghjelpen og andre organisasjoner er blitt «flinke til å gi hjelp til mennesker med behov».

- Men vi er fortsatt elendige i å beskytte dem mot overgrep. Vi holder dem i live, men vi gir dem ikke beskyttelse mot overgrep, sier Egeland.

Han mener det er altfor lite fokus på de mange millioner menneskene som flykter fra krig og konflikt, og som lever under svært vanskelige kår.

- Bare i Syria og Kongo til sammen er det like mange mennesker som ble fordrevet fra sine hjem som det er innbyggere i Norge. Det er dessverre en slags følelse at nå, fordi IS er på defensiven, så er krigene over i Syria og Irak, sier Egeland.

Vær-katastrofer

Flyktninghjelpens årlige internt fordrevne-statistikk lages hvert år, og inkluderer også mennesker som har måttet flykte på grunn av naturkatastrofer. I fjor ble 18,8 millioner mennesker tvunget på flukt på grunn av flom og stormer. Kina, Filippinene, Cuba og USA er landene som ble verst rammet i fjor.

- Det er mange flere som fordrives av naturkatastrofe enn av krig, men i år gikk faktisk antallet som ble fordrevet av naturkatastrofer noe ned. Den lange trenden er likevel at det i framtida vil bli verre, på grunn av klimautfordringene, sier Egeland.

PÅ FLUKT: I tillegg til de over 30 millionene som er på flukt i egne land, lever også millioner av syrere, afghanere og irakere i kummerlige leire, som her på den greske øya Lesbos. Foto: Orestis Panagiotou / Epa / Scanpix
PÅ FLUKT: I tillegg til de over 30 millionene som er på flukt i egne land, lever også millioner av syrere, afghanere og irakere i kummerlige leire, som her på den greske øya Lesbos. Foto: Orestis Panagiotou / Epa / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media