TRAGEDIE: Brannmannskaper henter ut en pasient fra sykehuset i den indiske byen Kolkata, som natt til fredag ble rammet av en storbrann. Minst 89 mennesker mistet livet i brannen. FOTO: Reuters / Rupak De Chowdhuri / SCANPIX
TRAGEDIE: Brannmannskaper henter ut en pasient fra sykehuset i den indiske byen Kolkata, som natt til fredag ble rammet av en storbrann. Minst 89 mennesker mistet livet i brannen. FOTO: Reuters / Rupak De Chowdhuri / SCANPIXVis mer

Nær 90 mennesker døde i sykehusbrann i India

Seks sykehusansatte er pågrepet etter at minst 89 mennesker mistet livet i en sykehusbrann i Kolkata i India. Mange pasienter ble kvalt i sengene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pradeep Sarkar er fortvilet: - Hvorfor kommer dere først nå? Faren min er død, alle er døde, skriker mannen til brannmannskapene utenfor sykehuset AMRI i den østindiske millionbyen Kolkata. Bak ham bærer frivillige livløse mennesker ut av den rykende bygningen. Overlevende, utmattede og dekket av sot, venter på hjelp. Brannen i sykehuset brøt ut ved 3-tiden natt til fredag, forteller Sarkar. Men ifølge ham dukket brannvesenet opp først flere timer senere. Myndighetene avviser denne påstanden, men beskylder sykehusledelsen for å ha forlatt pasientene i sengene.
Vekket av flammene De fleste av de rundt 160 pasientene og deres pårørende lå og sov da brannen startet. I India er det vanlig at pasienter har med seg en pårørende som også overnatter på sykehuset. - Plutselig hylte noen at sykehuset brenner, forteller en kvinne som var ledsager for en innlagt slektning. Uroen spredde seg raskt, mens sykehuspersonalet forsøkte å berolige pasientene. Samtidig sto flammene til taket i sykehuskjelleren.

Brannen startet trolig her, hvor brennbare materialer, surstoffbeholdere og kjemikalier mot alle forskrifter sto lagret. Giftige gasser steg opp gjennom ventilasjonssjakter og trappeoppganger, og røyken fylte raskt alle sykehusets etasjer. De som kunne løpe, kom seg ut. Mens flammene herjet, hadde et stort antall slektninger og folk som bor i nærheten, samlet seg utenfor sykehuset. De ville hjelpe til, men ble stanset av sikkerhetsfolk. Først senere fikk de frivillige lov til å bidra.

Sammenknyttede lakener Fra flere av etasjene forsøkte mange å komme i sikkerhet ved hjelp av tau og sammenknyttede lakener. Selv barn firte seg ned langs sykehusets yttervegger. Men i tredje og fjerde etasje, hvor ortopedi- og intensivavdelingene ligger, lå pasienter hjelpeløse i sengene sine. De fleste av dem ble kvalt av den tunge røyken. - Verken sprinkleranlegget eller brannalarmen virket, sier pasienten Rajib Das, som reddet seg ut av et vindu. Han hadde spurt to sykepleiere etter nødutgangen, men de virket fullstendig intetanende. - Leger og personell la bare på sprang, hevder en annen overlevende.
Seks pågrepet Sjefen for delstatsregjeringen i Vest-Bengal, Mamata Banerjee, omtaler brannen som en «skrekkelig tragedie». De omkomnes familier loves hun en erstatning på drøye 33.000 kroner hver. Politiet anslår at minst 89 mennesker mistet livet. Delstatsministeren lover at brannen vil bli grundig etterforsket og opplyser at seks personer er pågrepet. Blant dem som risikerer å bli siktet for medvirkning til drap, er ledere i to selskaper som er medeiere i det private sykehuset. Ledelsen i sykehuspersonalet ser ut til å ha flyktet og forlatt pasientene da brannen brøt ut, sier helseministeren i delstaten, Subrata Mukherjee. Sykehusets visedirektør, S. Upadhayay, avviser beskyldningene og hevder sykehuset fulgte strenge brannsikkerhetsrutiner. Men de overlevende gir også myndighetene ansvar for katastrofen. Så sent som i 2008 ble den private klinikken rammet av brann. Ingen ble skadd den gangen, men myndighetene burde ha visst om sikkerhetsmanglene ved sykehuset, mener de.

(NTB-DPA-AFP)

REDDES: En pasient fires ned fra sykehuset etter brannen. FOTO: REUTERS / Rupak De Chowdhuri / SCANPIX
REDDES: En pasient fires ned fra sykehuset etter brannen. FOTO: REUTERS / Rupak De Chowdhuri / SCANPIX Vis mer