-  Nær atomkatastrofe

- Ulykken viser hvor nær vi kunne være en katastrofe, sier Bellona etter eksplosjonen 700 meter fra reaktoren på Leningrad atomkraftverk i går .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Eksplosjonen retter igjen søkelyset på russisk atomsikkerhet.

Kraftverket har den samme teknologien som kraftverket i Tsjernobyl. Rapporter om drivende fulle arbeidere på jobb har florert i pressen.

-  Bellona og andre miljøorganisasjoner har lenge advart om at det er farlig at smeltehuset som gikk i lufta ligger så nær et stort kjernekraftverk, sier sjefen for Bellonas Russland-kontor, Aleksandr Nikitin til Dagbladet.

Det var i går ikke mer kjernefysisk stråling rundt atomkraftverket enn vanlig. En mann er død etter brannskader da eksplosjonen skjedde natt til torsdag, og to er alvorlig såret. Men igjen avslører russiske myndigheter sine svake sider i kritiske situasjoner.

Det gikk mer enn et døgn fra ulykken skjedde, klokka 03.00 natt til torsdag, til den ble kjent gjennom mediene i går tidlig.

Atomkraftverket i Sosnovy Bor, 20 mil fra St. Petersburg, er kjent som et skandalekraftverk, og har fått betydelig støtte av EU og de nordiske land for å forbedre sikkerheten. Norge har bidratt med rundt 20 millioner kroner siden 1999. Finland, som er nærmeste nabo, har bidratt med mye mer. Bellona la i fjor fram en rapport som pekte på store mangler ved Leningrad atomkraftverk.

SOM NORMALT:</B> Det var ikke mer stråling rundt Leningrad atomkraftverk enn vanlig etter eksplosjonen i går.
HAR ADVART: Aleksandr Nikitin.