Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppjurist skutt i hodet på flyplassen i Yangon

Nær Aung San Suu Kyi-medarbeider drept i attentat

Ko Ni regnes som arkitekten bak Aung San Suu Kyis posisjon som reell statsleder i Myanmar.

DREPT I ATTENTAT: Juristen Ko Ni, en viktig rådgiver for Burmas leder Aung San Suu Kyi, var i 2015 i Norge. Han hadde blant annet møter i Utenriksdepartementet. Han ble skutt og drept i dag. Foto: Audun Aagre, Burmakomiteen.
DREPT I ATTENTAT: Juristen Ko Ni, en viktig rådgiver for Burmas leder Aung San Suu Kyi, var i 2015 i Norge. Han hadde blant annet møter i Utenriksdepartementet. Han ble skutt og drept i dag. Foto: Audun Aagre, Burmakomiteen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BBC og andre medier melder at den framstående juristen Ko Ni i dag ble skutt og drept på flyplassen i Yangon. Han og en regjeringsdelegasjon returnerte ifølge flere medier fra et besøk i Indonesia.

- Det er utrolig trist, sier Burma-komiteens leder Audun Aagre, som har møtt ham flere ganger og også regner ham som en personlig venn.

- Det er en fare for at et slikt drap kan bli gnisten som antenner noe mer, sier Aagre til Dagbladet.

ÅSTEDET: Juristen og regjeringsrådgiveren Ko Ni ble skutt og drept på Yangon International Airport i dag. Her står politi og sikkerhetspersonell ved åstedet for attentatet. Foto: EPA/NYEIN CHAN NAING
ÅSTEDET: Juristen og regjeringsrådgiveren Ko Ni ble skutt og drept på Yangon International Airport i dag. Her står politi og sikkerhetspersonell ved åstedet for attentatet. Foto: EPA/NYEIN CHAN NAING Vis mer

Frykter polarisering

Drapsmannen skal ha skutt Ko Ni på kloss hold mot hodet. En taxi-sjåfør som prøvde å stoppe drapsmannen har også kommet til skade.

- Hans død vil sende sjokkbølger gjennom menneskerettighetsmiljøet i og utenfor landet og myndighetene må sende et klart budskap om at slik vold ikke vil bli tolerert og ikke vil bli ustraffet, sa Josef Benedict, Amnesty's regional nestleder for kampanjer, ifølge AFP.

Ko Ni var en framstående muslim i et land hvor majoriteten er buddhister, og som preges av etniske motsetninger. Nå frykter Aagre at drapet kan føre til økt polarisering på bakgrunn av religion og etnisitet.

- Politisk vold kan bli mer framtredende, selv om alle håper at det ikke skal skje, sier han.

Myanmar er fortsatt inne i en skjør demokratiprosess, etter at Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) vant valget i 2015 med et valgskred.

Arkitekt-rolle

ARKITEKT BAK MAKTPOSISJON: Den drepte Ko Ni fant en konstruksjon med Aung San Suu Kyi (bildet) som «state councellor» («statsrådgiver») hvor hun i praksis ble øverste sivile leder - uten å komme i konflikt med en omstridt grunnlovsbestemmelse. Foto: EPA
ARKITEKT BAK MAKTPOSISJON: Den drepte Ko Ni fant en konstruksjon med Aung San Suu Kyi (bildet) som «state councellor» («statsrådgiver») hvor hun i praksis ble øverste sivile leder - uten å komme i konflikt med en omstridt grunnlovsbestemmelse. Foto: EPA Vis mer

Aagre karakteriserer Ko Ni som arkitekten bak Aung San Suu Kyis posisjon som reell øverste leder av den sivile delen av myndighetsapparatet i Myanmar. Makta i landet deles mellom sivile og militære etter en fordelingsnøkkel i grunnloven.

Aagre forklarer at fordi Ko Ni kjente grunnloven så godt, greide han å finne en konstruksjon med Aung San Suu Kyi som «state councellor» («statsrådgiver») hvor hun i praksis ble øverste sivile leder - uten å komme i konflikt med en grunnlovsbestemmelse som hindrer en som har vært gift med en utlending i å bli president.

I Norge i 2015

Ko Ni var i Norge sommeren 2015 som gjest hos Burma-komiteen, og hadde blant annet møter i Utenriksdepartementet.

- Han var en personlig venn. Jeg møter ham vanligvis når jeg er i Yangon, og jeg hadde planlagt å møte ham når jeg reiser til Yangon i morgen, sier Aagre til Dagbladet.

Han sier at Ko Ni hadde fiender både i den nasjonalistiske, buddhist-dominerte bevegelsen MaBaTa, og blant de militære.

Motivet for drapet er foreløpig ikke kjent. At sentrale politiske aktører mister livet i attentater er svært sjelden i Myanmar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling