Nær avtale i Betlehem

Israelske og palestinske forhandlere, med hjelp av diplomater fra USA og Europa, forsøkte febrilsk å få til en avtale om den beleirede Fødselskirken i Betlehem før den gresk-ortodokse påsken begynner i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av palestinerne i kirken ble i går morges skutt av en israelsk skarpskytter. Ved midnatt var et gjennombrudd «nær forestående». Man håpet på en avtale i løpet av timer.

Navneliste

Israel har hastverk fordi statsminister Ariel Sharon reiser til USA i dag og gjerne vil ha slutt på det månedslange dramaet før avreise.

Palestinerne inne i den beleirede helligdommen, som er reist over stedet der Jesus angivelig ble født, hadde satt opp ei liste med 123 navn på kirkeasylantene.

En europeisk diplomat tok med seg navnelista og overleverte den til de palestinske forhandlerne. Forhandlingene pågikk på et ikke navngitt sted i nærheten.

Israel forlanger de ettersøkte palestinerne som er der inne, mellom seks og ti personer, utlevert. Palestinerne nekter. De har foreslått å gi dem fritt leide til den palestinske byen Jeriko på Vestbredden eller til Gaza. I natt drøftet man et forslag om å overlevere dem i internasjonal varetekt og å sende dem til Jordan i eksil.

Ber amerikanerne

Britiske og amerikanske diplomater forsøker å mekle.

- Uten amerikanerne blir det ingen løsning her, sa Betlehems ordfører, Hanna Nasser.

Nære medarbeidere av president Yassir Arafat deltar i forhandlingene, fortalte palestinske kilder.

I går morges skjøt en israelsk skarpskytter en av de ettersøkte palestinerne der inne, ifølge den israelske hæren, som sier han var en Tanzim-aktivist. Han døde på vei til sjukehus.

Barn med bombe

Etter et kraftig smell seinere på dagen fant den israelske hæren ifølge dem selv en bombefabrikk like ved. Ubekreftede meldinger sier at et ti år gammelt barn utløste eksplosjonen under lek med det som viste seg å være sprengstoff.

I Gaza ble en palestinsk politimann skutt og drept av israelske soldater. Israelske styrker med stridsvogner gikk også inn i byen Tulkharm for andre gang på to dager. Soldatene gjennomførte husundersøkelser, uten at noen ble arrestert.

Tyrkia skal være vert for en konferanse om Midtøsten som USA håper å få i stand i juni.

DRAMA: Når den gresk-ortodokse påsken begynner i dag, håper man det månedslange dramaet rundt Fødselskirken er løst. I går ble en palestiner der inne skutt av en israelsk soldat. Her kommer en britisk EU-diplomat ut av kirken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer