Nær borgerkrig

Rasende demonstranter stormet parlamentet i Makedonias hovedstad Skopje seint i går kveld. De krevde president Boris Trajkovskisavgang etter at han ble presset av EU til å akseptere en våpenhvile med albanske opprørere søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant dem som tok seg inn i parlamentet var det tre reservesoldater med våpen. De skjøt i lufta fra parlamentets balkong.

Knuste vinduer

En gruppe av de 5000 demonstrantene sto utenfor parlamentet, Men den store dramatikken i natt lå i president Trajkovski skal ha oppholdt i parlamentet seint i går kveld. Han forhandlet med lederne av de største slaviske og albanske partiene om grunnlaget for en varig våpenhvile.

Presidenten har sin residens i parlamentsområdet. Demonstrantene kastet steiner og knuste vinduer i bygget. Ved midnatt forelå ingen meldinger om hva som foregikk inne i det makedonske parlamentet.

Det var våpenhvilen med de albanske opprørerne demonstrantene var rasende for. Tidligere på dagen var de blitt kraftig provosert av at NATO-soldater og en gruppe internasjonale diplomater hadde hjulpet 700 albansk-ættede geriljasoldater trygt ut av landsbyen Aracinovo, der de har holdt stand i flere uker, og truet med å bombe mål i hovedstaden Skopje.

«Gasskamre for albanere»

Noen av de slaviske demonstrantene som møtte bussene med albanske opprørere ropte slagordet: «gasskamre for albanere».

Stemningen var hatsk, og mange slavere føler seg sveket av sine ledere, som lar seg diktere av EU og NATO, og ikke tar et oppgjør med den albanske geriljaen.

To tredeler av befolkningen i Makedonia er av slavisk opprinnelse. Den siste delen har albansk blod i sine årer.

Nær åpen borgerkrig

Makedonia var i går nær en åpen borgerkrig. Det var søndag EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana presset den makedonske regjeringen til å inngå våpenhvile. Da var den makedonske hæren i ferd med å slå tilbake de albanske opprørerne fra landsbyen Aracinovo i en større offensiv. I uker hadde kommandør Hoxha og hans menn holdt landsbyen og truet med å beskyte flyplassen, hovedveien til hovedstaden, og deler av hovedstaden.

I byen Tetovo ble det meldt om flere skyteepisoder. Tetovo er en stor by i Makedonia, og «hovedstaden» i den albansk-dominerte delen av landet.

Det er 20 nordmenn i Skopje. Pressetalskvinne i UD Gry Haaheim sier at de har fått beskjed fra den norske ambassaden om å holde seg unna sentrumsområdene.

Ingen avvæpning

Den EU- sponsede våpenhvilen gjorde det mulig for flere hundre albanske geriljasoldater å bli eskortert trygt ut av byen Aracinovo som ligger i nærheten av hovedstaden, for så å dra tilbake til geriljastyrker områder. EU forsøkte mandag å få til en avtale om at geriljasoldatene skulle avvæpnes, men dette skal ikke ha lykkes, skriver CNN.

EUs utenriksminister i Luxemburg sa mandag at det ikke noe militær løsning på krisen som har oppstått i Makedonia. NATO skal også være villige til å sende fredsbevarende styrker til Makedonia, men ikke før partene har kommet frem til en fredsavtale, melder BBC.

Geriljalederen Hoxha skal ha fortalt Reuters på telefon at hans menn skulle forlate byen Aracinovo. Han sa også han at med denne gesten demonstrerte geriljaens fredelige intensjoner. Geriljaen har tidligere truet med å angripe Skopje og flyplassen i nærheten.

Sperret kolonne

En gruppe sinte makedonere skal tidligere mandag kveld ha sperret veien for en konvoi med amerikanske soldater, internasjonale observatører og diplomater som hadde hjulpet den albanske geriljaen trygt ut av landsbyen Aracinovo.

Politiet avfyrte varselskudd i et forsøk på å spre gruppen, som bestod av rundt 100 personer

I følge en diplomat skal tilbaketrekningen ha gått bra, men at konvoien senere ble angrepet med steiner. Gruppen hadde også bygget en mur over veien, melder NTB/AFP.

Demonstrasjonene skal ha roet seg utover natten, og President Boris Trajkovski er ventet å tale til folket i løpet av dagen i dag.