LOJAL: Diosdado Cabello hilste sine tilhengere og lovet å være lojal mot Hugo Chávez da han ble gjenvalgt som president for nasjonalforsamlignen i dag. Foto: AP / NTB Scanpix
LOJAL: Diosdado Cabello hilste sine tilhengere og lovet å være lojal mot Hugo Chávez da han ble gjenvalgt som president for nasjonalforsamlignen i dag. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Nær Chávez-alliert gjenvalgt som president for nasjonalforsamlingen

Diosdado Cabello lover å være ytterst lojal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diosdado Cabello, som er en nær alliert av president Hugo Chávez, er blitt gjenvalgt som leder for Venezuelas nasjonalforsamling.

- Som patriot lover jeg å være ytterst lojal i alt jeg gjør og forsvare fedrelandet, dets institusjoner og den vakre revolusjonen ledet av vår kommandant Hugo Chávez, sa Cabello idet han avla ed.

Cabello fikk fornyet tillit da nasjonalforsamlingen offisielt åpnet lørdag.

Chávez, som nylig er kreftoperert og får behandling på Cuba, skal etter planen tas i ed for en ny presidentperiode 10. januar. Men det hersker stor usikkerhet om hvorvidt han vil være i stand til å gjøre dette på den planlagte datoen.

- Seremonien kan utsettes Visepresident Nicolás Maduro, som i det siste har fått overta en del av presidentens oppgaver, har sagt at Chávez kan vente med selve seremonien og fremdeles fortsette som president. Seremonien er kun en formalitet, og Chávez kan tas i ed av høyesterett ved en senere anledning, påpeker Maduro.

Opposisjonen har tidligere vist til grunnloven og krevd nyvalg dersom innsettelsen ikke kan finne sted som planlagt. Maduro har også avvist opposisjonens krav om at presidentens oppgaver i det minste midlertidig overlates til lederen for nasjonalforsamlingen om Chávez ikke kommer tilbake til Venezuela i tide.

På sykehus i Havana Formelt er det presidenten i nasjonalforsamlingen som midlertidig overtar makten dersom landets president går av eller permanent blir ute av stand til å lede landet, inntil nyvalg holdes innen 30 dager.

FØLELSER: En Chávez-tilhenger holdt opp et bildet av presidenten og hans familie under seremonien. Foto: AP / NTB Scanpix
FØLELSER: En Chávez-tilhenger holdt opp et bildet av presidenten og hans familie under seremonien. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Chávez gjennomgikk 11. desember sin fjerde kreftoperasjon på Cuba, og han har siden ligget på et sykehus i Havana.

Ifølge talsmenn oppsto det komplikasjoner etter operasjonen, og torsdag opplyste Venezuelas informasjonsminister Ernesto Villegas at Chávez har pådratt seg en alvorlig lungeinfeksjon.

Chávez har vært president siden 1998, og han ble senest gjenvalgt med klar margin i oktober i fjor. (©NTB)

JUBEL: Blanca Eekhout, visepresident i nasjonalforsamligen, var ikke til å misforstå. Foto: AP / NTB Scanpix
JUBEL: Blanca Eekhout, visepresident i nasjonalforsamligen, var ikke til å misforstå. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer