Nær drept i politijakt på fyllekjører

Lensmannen kjørte etter en full bilist i 120 kilometer i timen gjennom tett bolig-bebyggelse. Men farligst var det da bilene raste forbi Anne-Lill (2), som hadde vett nok til å hoppe i grøfta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farten var rundt 70 kilometer i timen da den promilledømte 42-åringen raste opp Heiabakkene ved Solbakk i Ryfylke. Lokalveien er smal, svingete og lite trafikkert. Folk flest kjører med vett. De vet at barna i området er nødt til å bruke veien, i mangel av fortau og lekeplasser.

Da den snart tre år gamle Anne-Lill hørte politisirenen, hadde hun vett nok til å komme seg ut av veien. Like etter raste de to bilene forbi.

- Jeg sto i telefonen da det skjedde, men kastet på røret da jeg hørte sirenen. «Jeg hørte bæ-bu,» sa Anne-Lill. Da kom følelsene, sier mamma Lill-Harriet Nag (29).

- Jeg synes det er rart at politiet har lov til å forfølge kriminelle i høy fart på steder som dette, sier trebarnsmoren, som er skremt etter opplevelsen.

140 kilometer

Den 42 år gamle sjåføren ga gass da en betjent ville arrestere ham for promillekjøring. I 20 minutter ble mannen jaget rundt småbyen Jørpeland i Ryfylke.

Først kjørte 42-åringen gjennom sentrum i 140 kilometer i timen. Så fortsatte jakten gjennom 30-sonen i et boligfelt, i vanvittige 120 kilometer i timen.

Til slutt endte ferden i Heiabakkene, hvor Anne-Lill kunne blitt drept. Like etter fikk sjåføren sladd på bilen, før han kjørte utfor veien og braste inn i Åshild Himles hage. Bilen endte opp like foran inngangsdøra, hvor barnevogna med minsten ofte står parkert.

- Det er et under at ungene var inne. De hadde akkurat vært på veien for å øve seg på sykkel. Det er ekkelt å tenke på hva som kunne ha skjedd, sier Himle.

På grensen

Politibilen holdt også 120 i boligstrøket, og på et tidspunkt kjørte lensmannsbetjenten inn i bilen bakfra for å få ham til å stoppe.

- Dette er den verste villmannskjøringa jeg har sett, det gikk i 100 over fartshumpene. Det var aldri tegn til å gi seg eller slakke av på farten, sier lensmannsbetjent Kjell Hantho ved Strand lensmannskontor, som satt bak rattet.

Verken Hantho eller lensmann Odd-Bjørn Næss, som hadde ansvaret for biljakten, ser at de kunne gjort noe annerledes.

- Jeg er helt enig med dem som mener dette var farlig og på grensen. Jeg tar ansvaret hvis noen vil melde hendelsen til SEFO, men jeg mener vi ikke har gjort noe galt.

- Dere dunket inn i fluktbilen bakfra?

- Jeg liker det ikke, men vi valgte å gjøre det i denne situasjonen. Det er så mye uvettig kjøring her inne at vi må ta sterke virkemidler i bruk, sier lensmann Næss.

SEFO vurderer

Det særskilte etteforskningsorganet for politisaker (SEFO) tar nå selv initiativ til å undersøke biljakten.

- Jeg vil be om å få oversendt dokumentene for å vurdere om dette er en sak vi bør etterforske, sier Kjell Holst Sæther, lederen for SEFO Rogaland.

VETTSKREMT: Lill-Harriet Nag tør ikke tenke på hva som kunne skjedd hvis toåringen hennes hadde vært ute i veien da politijakten gikk forbi huset hennes.