Kongsberg-drapene

Nær familie: - Rystende

Espen Andersen Bråthens danske familie er rystet etter å ha fått beskjeden om at 37-åringen gikk rundt i Kongsberg og drepte fem mennesker onsdag kveld.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag kveld pågrepet for fem drap på Kongsberg. Han har erkjent å ha utført drapene, men ikke tatt stilling til straffeskyld. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele Kongsberg er i sjokk etter at 37 år gamle Espen Andersen Bråthen onsdag kveld drepte fem mennesker i byen. PST mener så langt at angrepet framstår som terror. En omfattende politietterforskning er satt i gang.

Bråthens mor er dansk, og han har dansk statsborgerskap. I Danmark sitter hans familie rystet over opplysningene som kommer fra Norge.

Avisa BT har torsdag vært i kontakt med en nær slektning av den drapssiktede i Danmark. Han husker godt hvordan Bråthen var som barn.

- Frytkelig

- Det er forferdelig å tenke på. Han var en så søt gutt, og nå har han drept fem mennesker, sier familiemedlemmet som ikke vil stå fram med navn.

Ifølge BT har mannen og hans kone en tett relasjon til den siktedes foreldre. Onsdag kveld var de i kontakt med Bråthens mor, etter at de hadde lest i danske og norske aviser om hendelsen på Kongsberg.

Fra familien i Norge kom sjokkbeskjeden om at det var deres egen slektning som sto bak.

- Det var rystende. Vi trodde ikke det ville gå så galt. Det er fryktelig, sier familiemedlemmet, som også forteller at Bråthen i mange år har hatt psykiske utfordringer som har blitt stadig verre.

- Har flyktet til naboer

Som Dagbladet tidligere har omtalt, ble 37-åringen blant annet idømt besøksforbud mot sine foreldre sommeren 2020. Han hadde da truet sin far på livet og lagt igjen en revolver i boligen til foreldrene.

Ifølge familiemedlemmet BT har vært i kontakt med, var det ikke første gang foreldrene ble truet.

- De har flere ganger flyktet til naboene og kontaktet politiet. De sperret seg nesten inne av frykt for at han skulle oppsøke dem. De har gjort alt de kan for å hjelpe sønnen, men systemet har sviktet, sier slektningen.

- SLUTT: Politimester Ole Bredrup Sæverud har en klar oppfordring til de som deler dramatiske bilder og videoer fra Kongsberg. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Overrasket over opplysning

37-åringen skal nå vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. Bråthen ble pågrepet i Hyttegata på Kongsberg onsdag kveld. Han blir fremstilt for fengsling i Buskerud tingrett fredag klokka 09.

Politiet opplyste på en pressekonferanse torsdag at Bråthen har konvertert til islam, og har vært i PSTs fokus med tanke på radikalisering. Ifølge BT kom den opplysningen overraskende på familien.

- Det har jeg ikke hørt noe om, og det samme gjelder skyting med pil og bue. Jeg har aldri hørt at han kunne skyte med noe sånt, sier slektningen.

Politiet ble beskutt

Politiet informerte torsdag at også deres patruljer ble de beskutt med piler i forkant av pågripelsen. På grunn av dette mistet de kontakt med gjerningsmannen, som kom seg unna.

- Ut ifra det vi vet nå framstår det rimelig klart at noen, trolig alle, ble drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen, sa politimester Ole Bredrup Sæverud under en pressekonferanse torsdag.

Fredrik Neumann er oppnevnt som forsvarer for den siktede mannen. Han bekreftet torsdag morgen overfor Dagbladet at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen.

Det er fortsatt usikkert hvordan han stiller seg til siktelsen, men han erkjenner forholdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer