Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nær halvparten av lærerne vurderer å slutte

45 prosent av lærerne har de siste to åra vurdert å skifte yrke. Det viser en undersøkelse gjennomført på oppdrag fra Utdanningsforbundet.

- ENORM STØTTE:  Fra torsdag trappes lærerstreiken betydelig opp. Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied kaller støtten for streiken ute blant lærerne for enorm. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- ENORM STØTTE: Fra torsdag trappes lærerstreiken betydelig opp. Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied kaller støtten for streiken ute blant lærerne for enorm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Utdanningsforbundet viser at 45 prosent av lærerne har i løpet av de to siste årene vurdert å skifte yrke eller slutte i yrket de har i dag. Det er spesielt medlemmer i alderen 30-44 år som vurderer å slutte. I denne aldersgruppen har hele 6 av 10 lærere vurdert å skifte yrke.

- Det er ganske dramatisk. Når en i tillegg vet at vi har en lærermangel som nesten er ute av kontroll er dette alvorlig. Om bare seks år, i 2020, vil det mangle rundt 11 000 lærer i norsk skole, sier leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied til Dagbladet om undersøkelsen som ble gjennomført i våres med 1019 av utdanningsforbundets medlemmer som respondenter.


En av fire har sluttet Til sammenlikning viser en undersøkelse utført av Arbeidsforskningsinstituttet ved Høyskolen i Oslo og Akershus for YS, at 15 prosent av arbeidstakere i Norge regner det som ganske eller svært usannsynlig at de er i samme yrke om fem år.

Spørreundersøkelsen fra Respons Analyse sier ikke noe om hvorfor lærerne har vurdert å slutte, men ifølge Lied vet de en del om dette fra tidligere undersøkelser.

I en rapport som Kunnskapsdepartementet la fram i 2011, kommer det fram at hver fjerde lærerutdannede, totalt rundt 37 000 potensielle lærere, jobber i en annen næring enn skoleverket.

- I rapporten trekker mange av de som har sluttet fram arbeidsforholdene som helt sentrale. De opplever å ha for store klasser og altfor liten tid til hver elev, sier Lied, som før helgen trakk ytterligere 2200 av sine lærere ut i streik.

Totalt 8000 lærere omfattes nå av streiken.

- Nok er nok
- Det som er tydelig nå blant læreren er at de sier nok er nok. Det handler ikke bare om enkeltelementene i den skissen som ble stemt ned på uravsteming. Det handler også om gapet mellom de store ambisjonene hos sentrale politikere og det lærerne møter på lokalt nivå. Det er ingen sammenheng her, sier Lied.

Hun kaller støtten for streiken ute blant lærerne «enorm».

- Når streiken nå trappes opp så er det fordi vi ikke klarer å se at KS har tatt alvoret i situasjonen inn over seg. Da må vi kommunisere tydelige at vi mener alvor, sier Lied.

- Blir dette en langvarig streik?

- Per i dag er det helt umulig å si hvor lenge dette kan vare. Vi leter etter en løsning, parallelt med streiken. Det handler om hvilke initiativer som tas og hvilket politisk press som legges på KS. Men vi har alt startet å jakte nye løsninger, sier Lied.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media