Nær halvparten av mannlige diabetikere blir impotente

Samtidig eksploderer antall diabetikere her til lands. Men det fins håp også for impotente diabetikere: potenspillen kan hjelpe også dem, beroliger urolog Thomas Urnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også kvinnelige diabetikere får problemer.

Urnes opplyser at det er foretatt store studier med den nye potenspillen, Viagra. Den viser seg å ha effekt også på dem som er blitt impotente av diabetes. Men effekten er ikke like stor som på menn uten diabetes.

Kan utsette prosessen

Urnes forteller at det kan ta mange år før diabetes-pasienter får problemer med sexlivet. Hvis man har kontroll med sykdommen utsetter man prosessen. Jo mer slurvete man er med å regulere blodsukker og insulinmengde, jo fortere får man et problem.

Diabetikere som mister evnen, kan også hjelpes av sprøyter, som må tas 20 minutter før samleie, og vakuumpumpe.

- Det er vel verd også for diabetes-pasienter å prøve behandling for ereksjonssvikt, sier Urnes til Dagbladet.

Også kvinner med diabetes får problemer. Klitoris har samme oppbygning som penis, og hvis nervesystemet fungerer dårlig, vil det virke negativt også for kvinner, opplyser urolog Einar Christiansen ved Andrologisk senter i Oslo.

Dobling av dibetes

TV2 meldte i går at halvparten av alle med diabetes rammes av impotens. Samtidig eksploderer antall diabetikere. Leger regner med at dagens tall på 130000 innen 20 år vil øke til 260000.