NI MILLIONER PÅ FLUKT:  Minst ni millioner syrere er på flukt i Syria eller i nabolandene. Her er syriske barn i flyktningleiren Bar Elias i Libanon, som har mottatt flest av de syriske flykningene. Foto: Anwar Amro/Afp/Scanpix
NI MILLIONER PÅ FLUKT: Minst ni millioner syrere er på flukt i Syria eller i nabolandene. Her er syriske barn i flyktningleiren Bar Elias i Libanon, som har mottatt flest av de syriske flykningene. Foto: Anwar Amro/Afp/ScanpixVis mer

Nær halvparten av Syrias innbyggere er på flukt, og har ikke stemt

Men Russland roser likevel presidentvalget i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det russiske utenriksdepartementet var tirsdagens presidentvalg i Syria både fritt, rettferdig og åpent.

- Moskva ser valget som en viktig hendelse som sikrer at de syriske statsinstitusjonene fortsetter å fungere, sier talsmann for utenriksdepartementet, Aleksandr Lukasjenko.

Syrias leder gjennom 14 år, Bashar al-Assad, vant valget med 88,7 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen. Dermed sikret han seg en ny sjuårsperiode mens landet hans blir stadig mer oppsplittet som følge av borgerkrigen.

Valget kunne bare gjennomføres i deler av landet ettersom mange områder kontrolleres av opprørere.

- Ulovlig valg Samme dag ble valget fordømt av Syrias eksil-opposisjon.

- Den syriske nasjonalkoalisjonen gjentar at dette valget er ulovlig, og at det ikke er representativt for det syriske folket. Folket fortsetter sin revolusjon fram til det når målet om frihet, rettferdighet og demokrati, heter det i en uttalelse.

Russland har lenge vært en støttespiller for Assads regime og har under den tre år lange borgerkrigen vært sterkt imot vestlige krav om at Assad må gå av.

Kritikk mot Vesten I forbindelse med valget anklager Lukasjenko vestlige land for å ha kommet med politiserte reaksjoner.

- Det er uakseptabelt å ignorere meningen til millioner av syrere, sier han.

Han fastslår at russiske valgobservatører mener valget foregikk i en åpen atmosfære og at oppmøtet var svært høyt.

Men han føyer til at den vanskelige sikkerhetssituasjonen gjør at valget ikke kan anses som 100 prosent perfekt når det gjelder demokratiske standarder.

Minst 6,5 millioner syrere er på flukt internt i Syria. I tillegg er minst 2,5 millioner ankommet Syrias naboland, som flyktninger. Minst 150.000 syrere er drept i løpet av den over tre år lange borgerkrigen.

(NTB)

FÅR STØTTE AV SINE EGNE:  Syrere i hovedstaden Damaskus er ute og markerte at Syrias president får mest stemmer under gårsdagens valg. At et stort antall syrere ikke kan stemme - eller boikotter valget - synes ikke å bekymre verken russerne, Assad-regimet eller hans støttespillere. Foto: Joseph Eid/Afp/Scanpix
FÅR STØTTE AV SINE EGNE: Syrere i hovedstaden Damaskus er ute og markerte at Syrias president får mest stemmer under gårsdagens valg. At et stort antall syrere ikke kan stemme - eller boikotter valget - synes ikke å bekymre verken russerne, Assad-regimet eller hans støttespillere. Foto: Joseph Eid/Afp/Scanpix Vis mer