Nær halvparten av Venstre-velgerne skyr Frp - foretrekker rødgrønn regjering

Det viser en Ipsos MMI-måling SV har bestilt. Trine Skei Grande (V) mener hun er utsatt for en drittkampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Så mange som 48 prosent av Venstre-velgerne vil heller ha fortsatt rødgrønt styre om alternativet er en borgerlig regjering med Frp. Bare 39 prosent går god for en borgerlig regjering med Frp. Det viser en meningsmåling Ipsos MMI har gjort i mars for SV, og som Dagbladet har fått tilgang til.

At det er SV som har bestilt meningsmålingen går ikke upåaktet hen av Venstre-leder Trine Skei Grande:

- Man må jo være fra SV for å ha et sånt svart-hvitt syn på verden! Dette betyr jo at det er mye mer støtte til det som er vårt regjeringsalternativ, med Høyre og KrF, sier Venstre-lederen.

- Jeg føler meg helt trygg på at jeg har brei støtte fra Venstres velgere for dette, legger hun til.

- Drittkampanje Venstre-lederen har liten sans for SVs valgkampstrategi.
 
- Dette er jo en del av SVs drittkampanje mot andre. Nå ser vi at de faktisk også bruker penger på det. Jeg vet hvor mye sånne spørsmål koster. Vi har ikke råd, sier hun.

- Jeg hadde tatt talene mer alvorlig om det var mitt parti, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til Dagbladet.

I 2009 garanterte Venstre, under Lars Sponheims ledelse, at partiet ikke skulle hjelpe Frp inn i regjeringskorridorene. Da endte partiet under sperregrensa, Sponheim mistet stortingsplassen og gikk av som partileder.    

Nå vil Venstre skifte regjering - og utelukker ikke at Venstre også vil regjere sammen med Frp.

Tidligere har Venstre-lederen sammenlignet Frp med Taliban og partiets klimapolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, med den omstridte republikaneren Sarah Palin:

- Drittkampanje:  De tre partilederne Trine Skei Grande (V), Audun Lysbakken (SV), og Knut Arild Hareide (Krf) er alle mot oljeboring i Lofoten. Men alt er ikke fryd og gammen: - Drittkampanje, svarer Skei Grande om  Ipsos MMI-meningsmålingen SV har bestilt, som viser at 48 prosent av Venstre-velgerne foretrekker en rødgrønn regjering framfor en borgerlig regjering med Frp. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
- Drittkampanje: De tre partilederne Trine Skei Grande (V), Audun Lysbakken (SV), og Knut Arild Hareide (Krf) er alle mot oljeboring i Lofoten. Men alt er ikke fryd og gammen: - Drittkampanje, svarer Skei Grande om Ipsos MMI-meningsmålingen SV har bestilt, som viser at 48 prosent av Venstre-velgerne foretrekker en rødgrønn regjering framfor en borgerlig regjering med Frp. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg kommer i farten bare på ett menneske som har et like oppsiktsvekkende klimabudskap som Amundsen, og det er Sarah Palin. Det er utrolig kunnskapsløst, sa hun til VG i fjor vår

- Det var godt sagt, sier hun i dag. 

Frykter Ap/Frp-allianse Men i sin åpningstale til landsmøtet fredag sa hun ikke stort om Frp. Da hun gjestet Politisk Kvarter på NRK P2 fredag morgen, sa hun at det verste som kan skje for Lofoten og Vesterålen, som Venstre vil verne for oljevirksomhet, er at Ap danner mindretallsregjering alene.

- Problemet er at hvis de rødgrønne ikke kommer helt i mål, kan vi få en rein Arbeiderparti-regjering som går sammen med Frp. Det gir en enda verre asylpolitikk og åpner for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, forklarer hun.   

- Er det et problem for deg at Venstre kan ende opp som en fødselshjelper for en mørkeblå regjering?

- Vi har sagt at et nytt flertall må gi en ny regjering. De siste åtte årene har alt - altså absolutt alt -Venstre har foreslått i Stortinget blitt nedstemt. Skal vi få gjennomført noe som helst, må vi samarbeide med andre. I Oslo har vi vist at vi har klart å få til et enormt miljøløft, også i budsjettsamarbeid med Frp. Budsjetter skal vi alltids klare å bli enige om. Det har vi vist at vi klarer lokalt, da skal vi også klare det sentralt. Men jeg ser at det er vanskelig å få til en felles regjeringsplattform.
  - Underlig  - Det er ingen tvil om at det Venstre gjør nå, kan føre til Norges første Høyre/Frp-regjering, sier Solhjell.

Han legger til at han har stor respekt for Trine Skei Grande, og er enig med henne i mye. Men han syns det er underlig at hun fortrekker å samarbeide med Høyre og Frp framfor venstresida, og viser til at Venstres viktigste politikkområder er kunnskap og miljø.

- Venstre begrunner det med at alt de har fremmet for Stortinget i åtte år, har blitt stemt ned av den sittende regjeringen?
 
- Venstre har selv valgt tydelig å markere at de er i opposisjons til den sittende flertallsregjeringen, og de er Stortingets minste parti med to representanter. Da får man lite gjennomslag. Sånn er livet.