Nær løsning på gisseldrama i Sierra Leone

Fem britiske soldater som sitter fanget som gisler sammen med 35 andre i Sierra Leone kan snart bli satt fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier landets informasjonsminister til BBC. Blant de andre gislene er vestlige og lokale FN-arbeidere, hjelpearbeidere og journalister. De sitter fanget på fjerde døgnet nær hovedstaden Freetown.

- De har gått med på å løslate dem (de britiske soldatene). Jeg antar at de nå utarbeider detaljene, sa informasjonsminister Julius Spencer i formiddag.

Delegasjon

En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet kunne ikke bekrefte om en løslatelse av de fem soldatene eller andre gisler var nært forestående.

Storbritannia sendte en forhandlingsdelegasjon til Sierra Leone på i går for å forsøke å få løslatt britene.

Ifølge Reuters korrespondent Christo Johnson, som var en av to gisler som ble løslatt torsdag, er kidnapperne tidligere soldater som støtter militærjuntaen (AFRC). Det var AFRC som kastet president Ahmad Tejan Kabbah fra makten i et kupp i 1997.

AFRC styrte Sierra Leone sammen med opprørsbevegelsen Revolusjonær forent front (RUF) fram til februar 1998, da den vestafrikanske fredsstyrken ECOMOG kastet dem ut.

Kamp

RUF har siden 1991 ført en væpnet kamp mot regjeringen i Freetown. De vestafrikanske nabolandene satte inn en egen fredsstyrke, ECOMOG, for å få slutt på de periodevis voldsomme kampene i Sierra Leone som sterkt har rammet sivilbefolkningen.

Soldatene skal ha gjennomført kidnappingsaksjonen fordi de føler seg oversett i den fredsavtalen som ble inngått mellom RUF og regjeringen i Freetown tidligere i sommer.

Soldatene krevde fredag mat og medisiner og løslatelse av deres kommandant, tidligere militærhersker Johnny Paul Koroma, som de hevder blir holdt mot sin vilje av deres tidligere allierte i RUF.

(NTB-Reuters-AFP)