Nær målet

I dag kan ti nye land bli ønsket velkommen i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

København (Dagbladet): DE VOKSER FRAM av historien, disse førjulsdagene i København. Her er statsledere fra hele Europa, her er demonstranter, og her er voktende politiblikk ved hvert eneste gatehjørne. Det er imidlertid ikke omfanget av selve arrangementet som gjør toppmøtet spesielt, det er snarere de historiske dimensjonene som skaper atmosfæren og den spesielle følelsen av å være vitne til et stort europeisk øyeblikk: Etter århundrer med krig, undertrykkelse og splittelser kan grunnlaget legges for fredelig sameksistens for nærmere en halv milliard mennesker. Det er ikke så lenge siden 1989, året da Muren sprakk, da to millioner mennesker fra de baltiske landene dannet en 600 kilometer lang lenke gjennom de tre landene, og da den første ikke-kommunistiske regjering på mange tiår i Øst-Europa ble dannet i Polen. I en viss forstand kan det settes et punktum for etterkrigstida i Europa dersom EU blir utvidet fra 15 til 25 land.

EN VIKTIG LINJE starter på 1970-tallet, da USA, Sovjetunionen, Canada og over 30 øst- og vesteuropeiske land underskrev Helsinki-dokumentet på Konferansen om sikkerhet og samarbeid i Europa. Det var tre elementer i dokumentet: sikkerhetspolitikk, økonomisk samarbeid og noe som ble kaldt «den menneskelige dimensjon».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer