Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nær én million barn i Nigeria er uten skolegang

Boko Haram har ødelagt tusenvis av skoler, drept minst 611 lærere og kidnappet mer enn 2000 sivile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For nesten to år siden, den 14. april 2014, kidnappet en av verdens verste terrorgrupper, Boko Haram, 276 skolejenter. En hel verden lot seg sjokkere, og aktivister over hele verden krevde at jentene måtte bli løslatt. 219 av jentene er fremdeles i fangenskap.

I dag offentliggjør Human Rights Watch rapporten «They Set the Classroms on Fire» som viser at nær en hel million barn står uten skolegang, eller får svært begrenset tilgang til skole.

- Dette er et brutalt korstog mot vestlig-lignende utdannelse. Boko Haram stjeler utdannelsen fra en hel generasjon barn i det nordøstlige Nigeria, sier Mausi Segun, HRWs Nigeria-forsker.

Vil ha koran-skoler Nå ber organisasjonen om at Nigerias regjering og dets militære må gjøre mye mer for at barna får skolegang. Helt siden 2009 har Boko Haram hatt en voldsom kamp mot utdanningsinstitusjoner, og angrepene er økende.

PÅ FLUKT:  Disse jentene er internt fordrevne flyktninger i det nord-østlige Nigeria, men er blant de heldige barna som får provisorisk skoleganement i Maiduguri, i Borno staten. Foto: Human Rights Watch
PÅ FLUKT: Disse jentene er internt fordrevne flyktninger i det nord-østlige Nigeria, men er blant de heldige barna som får provisorisk skoleganement i Maiduguri, i Borno staten. Foto: Human Rights Watch Vis mer

I perioden 2009-2015 har terrrogruppa angrepet mer enn 910 skoler og tvunget ytterligere 1500 til å stenge dørene i delstatene Borno, Yobe og Kano. Minst 611 lærere er drept med vitende og vilje og 19 000 andre er tvunget på flukt. Gruppen har også kidnappet minst 2000 sivile, mange av dem kvinner og jenter. Herunder en stor gruppe med studenter.

Boko Haram-angrepene på skoler og elever har økt i omfang siden starten av 2012, og har blitt stadig mer brutale. Gruppa har også angrepet studenter på vei til skole, og i stedet tvunget dem til å bli soldater.

Terrorgruppa er imot det de ser på som vestlig utdanning, og har derfor ødelagt, brent og plyndret skolebygg og eiendom. Terrororganisasjonen vil i stedet at barna skal gå på koran-skolen, ifølge HRW.

Sex-slaver Som om ikke skoleangrepene var nok: Boko Haram har også kidnappet kvinnelige studenter for å ha dem som «koner», og så brukt dem som sex-slaver, står det i den 85-sider lange rapporten.

SKADD PÅ SKOLEN:  «Hassan» mistet det ene beinet da en selvmordsaksjonist sprengte seg sjøl på en myndighetsskole i Potiskum, i Yoba-staten i 2014. Han mistet over ett års skolegang på grunn av de voldsomme skadene. 26 andre studenter mistet livet under bombeaksjonen mot skolen. Foto: Human Rights Watch
SKADD PÅ SKOLEN: «Hassan» mistet det ene beinet da en selvmordsaksjonist sprengte seg sjøl på en myndighetsskole i Potiskum, i Yoba-staten i 2014. Han mistet over ett års skolegang på grunn av de voldsomme skadene. 26 andre studenter mistet livet under bombeaksjonen mot skolen. Foto: Human Rights Watch Vis mer

Rundt 2,2 millioner mennesker, inkludert 1,4 millioner barn, har flyktet fra den nordøstlige regionen, ifølge UNICEF. Nær en million av barna er i skolealder. Bare rundt 10 prosent av barna bor i regjeringsdrevne flyktningleire, der de får tilgang til begrenset skolegang, med frivillige som lærere. De resterende 90 prosentene bor sammen med venner og familiemedlemmer og får knapt tilgang eller ikke tilgang til skole.

Nåværende president i Nigeria, Muhammadu Buhari, sa i sin valgkampanje i mai 2015 at han ville få bukt med Boko Haram, og utvikle den nordøstlige regionen. Men angrepene fortsetter.

- Boko Haram-angrepene og regjeringens forsømmelse har ført til et sammenbrudd av utdannelsen i nordøst, sier Segun i HRW.

UTE I DET FRI:  Barn på Nahuta-barneskolen får undervisning i skyggen under et tre. Terrorgruppa Boko Haram brente ned skolen i 2012, og siden den gang har undervisningen vært ute i det fri. Foto: Human Rights Watch
UTE I DET FRI: Barn på Nahuta-barneskolen får undervisning i skyggen under et tre. Terrorgruppa Boko Haram brente ned skolen i 2012, og siden den gang har undervisningen vært ute i det fri. Foto: Human Rights Watch Vis mer

• Her kan du lese historien om terrorgruppa Boko Haram.

ØDELAGT SKOLE:  To barn ser inn på det som en gang var skolen deres, men som ble ødelagt da Boko Haram angrep Yerwa-barneskolen i Maiduguri, i Borno-staten. Skolen ble angrepet både i 2010 og 2013, og var den første skolen som ble etablert i det nordøstlige Nigeria, i 1915. Foto: Human Rights Watch
ØDELAGT SKOLE: To barn ser inn på det som en gang var skolen deres, men som ble ødelagt da Boko Haram angrep Yerwa-barneskolen i Maiduguri, i Borno-staten. Skolen ble angrepet både i 2010 og 2013, og var den første skolen som ble etablert i det nordøstlige Nigeria, i 1915. Foto: Human Rights Watch Vis mer
Hele Norges coronakart