'Nær respirator'-opplevelse

Oksygen-mangelen holdt på å ta knekken på de siste kjøperne fra start av på Oslo Børs, men noen lommer av luft ga nytt liv utover ettermiddagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs åpnet ganske forutsigbart onsdag morgen. Et fall på hele 6,2 prosent på Nasdaq dagen før går ikke upåaktet hen selv i trygge Norge. IT-aksjene ble derfor hamret ned fra start. Respiratorbehovet er ikke langt unna.

Utover formiddagen roet situasjonen seg, og med utsikter til en mindre blodig dag på Wall Street i kveld, begynte kursene å tikke oppover utover dagen.

Listen over aksjer som steg, som på begynnelsen av dagen besto av en håndfull aksjer, ble stadig lengre, og da børsen stengte var det bare marginalt flere aksjer som var ned enn opp.

Kraftig fall i indekstunge aksjer som Norsk Hydro, Orkla, Opticom og ikke minst RCL gjorde at totalindeksen likevel endte ned 0,46 prosent på 1.245 poeng.

Omsetningsvolumet på hovedlisten endte på 3,5 milliarder, men av dette var hele 1,8 milliarder store poster som Orkla Enskilda rullet igjen, som mange av de andre dagene.

Blant de store aksjene var det først og fremst Eltek som viste en voldsom oppgang gjennom dagen. Aksjen begynte på 115 kroner, men endte på 127 kroner etter en kort tur innom 130 kroner. Kursen sluttet dermed opp 5,4 prosent i forhold til tirsdag

Flere meglerhus mener aksjen har falt for mye. I tillegg har flere av operatørene nå fått finansieringen av UMTS-utbyggingen på plass i Europa. Det gjør nye og større kontrakter for Eltek mer sannsynlig.

Tomra endte også solid i pluss. Aksjen var noe ned under mesteparten av dagen, men sluttet opp hele 4,4 prosent etter at Carnegie kom inn og kjøpte tungt på slutten av dagen.

Det er mye usikkerhet om hva som skjer med innføringen av pant på engangsemballasje, men trolig får vi ikke noe svar på dette før i slutten av juni eller midten av juli da saken skal opp i tyske Bundesrat, som er det andre av de to kamrene i det tyske parlamentet. Men i politikk kan som kjent alt skje.

RCL falt hele 5,3 prosent til 189,50 kroner. Cruise-aksjene har holdt seg bra i vinter, men nå begynner tvilen å melde seg når det gjelder booking og priser. Den svekkelsen som amerikansk økonomi nå opplever, vil på en eller annen måte merkes. Det er som kjent veldig mange nye skip som kommer inn i markedet, og som skal fylles opp de nærmeste årene.

Schibsted var ned 3,5 prosent til 96,50 kroner. Det er laveste siden høsten 1999, da Schibsted la frem sin plansje som presenterte Schibsted.com. Nå får konsernet smake for denne plansjen.

En rekke signaler fra utlandet peker mot mindre annonsering, men tendensen her hjemme synes ikke klar. Det er likevel liten grunn til å tro at annonsevolumet vokser nevneverdig i Norge med utsikter til fortsatt høy rente.

PGS falt 3,2 prosent til 76 kroner etter at oil service-sektoren i USA var ned fire prosent torsdag. Oil service-indeksen åpner litt opp i USA onsdag.

Stolt Offshore falt 4 prosent til 120 kroner, mens Smedvig var ned 3,4 prosent til 86 kroner.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.