SMILENDE OPPRØRERE:  Først i dag har myndighetene i Myanmar gjort dette seks år gamle bildet av smilende karen-krigere tilgjengelig for internasjonal presse. Etter 63 år bærer det nå mot våpenhvile mellom de sentrale myndighetene og karen-folket i nord. Det er et av de ufravikelig kravene fra det internasjonale samfunnet for å oppheve sanksjonene mot Myanmar - tidligere Burma.Bildet er tatt på karenfolkets "nasjonaldag" 31. juli 2006 i Mu Aye Pu. I dag har partene kommet langt i forhandlinger om våpenhvile etter et møte i karen-folkets hovedstad Pa-an. FOTO: EPA/SCANPIX.
SMILENDE OPPRØRERE: Først i dag har myndighetene i Myanmar gjort dette seks år gamle bildet av smilende karen-krigere tilgjengelig for internasjonal presse. Etter 63 år bærer det nå mot våpenhvile mellom de sentrale myndighetene og karen-folket i nord. Det er et av de ufravikelig kravene fra det internasjonale samfunnet for å oppheve sanksjonene mot Myanmar - tidligere Burma.Bildet er tatt på karenfolkets "nasjonaldag" 31. juli 2006 i Mu Aye Pu. I dag har partene kommet langt i forhandlinger om våpenhvile etter et møte i karen-folkets hovedstad Pa-an. FOTO: EPA/SCANPIX.Vis mer

Nær våpenhvile etter 63 år

Myanmars regjering gir etter for internasjonalt press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myanmars regjering og representanter for Karenfolkets nasjonale union møttes i dag til forhandlinger, som trolig ender opp med våpenhvile.

En delegasjon bestående av representanter for regjeringen og regionale militærkommandanter reiste til delstaten Karens hovedstad Pa-an, 150 kilometer øst for Yangon, for å møte opprørerne.

- Sannsynlig våpenhvile Etter tre timer ble møtet opphevet for at opprørerne kunne trekke seg tilbake og vurdere resultatet.

- Det var en god diskusjon. Det er sannsynlig at vi blir enig om en våpenhvile, sa Saw Johnny, som er medlem av KNUS delegasjon.

I alle de 63 årene karen-opprøret har vart, har opprørerne aldri undertegnet noen våpenhvileavtale med de sentrale myndighetene.

KNU la fram en kravliste på ti punkter, inkludert et krav om at alle militære angrep på karenfolket og andre minoriteter opphører.

For å fjerne sanksjoner Den sivile regjeringen, som med de militæres støtte overtok makten i fjor etter flere tiår med militærregime, har prøvd å strekke ut en hånd til opprørske etniske grupper som ledd i reformarbeidet.

Reformene og en slutt på krigene i landet er blant betingelsene verdenssamfunnet har satt for å fjerne sanksjonene og trekke Myanmar ut av isolasjonen.

En stor del av karenfolket har i løpet av krigen måttet rømme fra sine landsbyer, og titusener av dem lever i flyktningleirer i Thailand.

Menneskerettighetsgrupper anklager militærregjeringene for å ha angrepet sivile med overlegg, drive dem fra sine hjem, brenne deres landsbyer og sette dem i tvangsarbeid for hæren.

(NTB-DPA-AFP).