Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grottedramaet i Thailand:

Nær ved å ende i katastrofe

Ved flere anledninger fryktet redningsaktørene at det kunne gå galt.

FERSKE BILDER: Thai Navy Seals har frigitt video av redningsaksjonen av de 12 guttene og fotballtreneren som var fanget i en grotte i Thailand. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rørende bildene av guttelaget og deres trener på sykehuset går verden rundt. Etter en 17 dager lang redningsaksjon, kunne de endelig gjenforenes med sine nære og kjære igjen.

Rapportene fra sykehuset er også gode. Tross noen lungeinfeksjoner, ser det ut til at alle klarer seg fint.

Aksjonen kostet imidlertid ett liv. Den tidligere marinejegeren Saman Kunont døde av oksygenmangel mens han jobbet i grotta. Onsdag kveld avslører involverte i redningsarbeidet at alt kunne endt så mye verre.

- Det var bare flaks at vi klarte å fullføre redningsaksjonen tirsdag, for grotta var fylt med vann igjen dagen etter, sier kontreadmiral i den thailandske marinen Apakorn Youkongkaew ifølge The Wall Street Journal.

DETTE SKJEDDE: 13 personer, et fotballlag og treneren deres, har i over to uker vært fanget i den oversvømt Tham Luang-grotta i Thailand. De skulle bare på en tur i grotta da himmelen åpnet seg. Video: AP / CNN / Thai Navy Seals Vis mer

Mistet kontakten

Det var ikke før guttene ble funnet i Tham Luang-grotta at de for alvor begynte å prege nyhetsbildet. Da hadde de allerede vært innesperret i grotta i ti dager.

Først virket oppdraget å være overkommelig, men plutselig begynte grotta å bli fylt med regn raskere enn forventet.

- Vi kjempet, men måtte gi tapt for vannet, sier lederen av redningsaksjonen, Narongsak Ostanakron, ifølge The Guardian.

Marinejegere hadde nemlig kommet seg dypt inn i grotta da de ble hindret av leire, smale passasjer og høyt vannivå. Forholdene var så utfordrende at marinen mistet kontakten med to av gruppene de hadde sendt inn i 23 nervepirrende timer.

- Grotta var ulikt noe annet vi hadde erfart. Det var så mørkt, forteller kontreadmiral i den thailandske marinen, Apakorn Youkongkaew.

- Hadde ikke noe valg

Da forsøkene på å pumpe vann ut av grotta heller ikke så ut til å gi resultater, valgte de å kalle inn dykkere med ekspertise innen grottedykking fra blant annet Storbritannia, Australia, Kina og USA.

Med fasiten i hånd, er det lett å glemme hvor risikofylt oppdraget faktisk var. Da guttene ble funnet i grotta, ble selve operasjonen med å få dem ut omtalt som enormt utfordrende og noen antok at det kunne ta måneder.

Lederen for den kinesiske dykkergruppen, Wang Yingjie, avslører at de slett ikke var sikker på om planen deres ville fungere.

- Men vi hadde ikke noe valg, sier han og viser til faktumet at guttene måtte bli reddet på under en måned, ellers ville oksygenmangelen bli livstruende.

Frykten for at guttene skulle havne i koma, og at vannivået ville stige ytterligere skapte en nå-eller-aldri-situasjon.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer

Bedøvet guttene

På vei ut av grotta var guttene utstyrt med dykkermaske, og festet til grottedykkerne da de tok fatt på passasjene hvor det var nødvendig å gå under vann. I de tørre områdene ble de stroppet til bårer og inntullet i pledd.

Myndighetene har også bekreftet at guttene mottok bedøvelsesmiddel under aksjonen. Av frykt for potensielle panikkanfall under vann, så de seg nødt til å bedøve dem delvis.

Scenen som utspant seg da de fem siste personene ble reddet tirsdag, rørte verden. 900 politibetjenter, 10 politihelikoptre, sju ambulanser, mer enn 700 oksygentanker og tusenvis av redningsarbeidere var involvert i den vellykkede aksjonen.

Men mens verden jublet, utviklet det seg et siste drama i grotta.

Pumpa som sviktet

Noen få timer etter at siste person ble reddet ut av grotta, skal hovedvannpumpa ha sviktet. Dykkere og annet redningspersonell var fortsatt mer enn 1,5 kilometer inne i grotta. De ryddet opp utstyr da pumpa sviktet, skriver The Guardian.

Den britiske avisa har pratet med de australske dykkerne, som forteller at vannivået plutselig økte drastisk.

- Skrikene startet da hovedpumpa sviktet og vannet begynte å stige, sier en av dykkerne.

Rundt 100 redningsarbeidere måtte plutselig evakuere. Ingen skal ha blitt skadd.

- Vi er usikre på om det er et mirakel, eller om det er ren vitenskap. Men alle de 13 personene er reddet, skrev den thailandske marinen på Facebook.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media