Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nære bekjente mener mora var i ferd med å knekke sammen

Nå er hun siktet for datteras død på nyttårsaften.

SPERRET AV: Politiet har sperret av hytta hvor 13-åringen ble funnet død. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SPERRET AV: Politiet har sperret av hytta hvor 13-åringen ble funnet død. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUM (Dagbladet): En mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for ikke å ha gitt sin 13 år gamle datter nødvendig hjelp da hun døde på nyttårsaften. Kvinnen ivaretas nå av helsevesenet og det er ikke kjent hvordan hun stiller seg til siktelsen.

Det var mora selv som skal ha ringt nødnummeret nyttårsaften.

- Vi fikk melding fra Norsk Luftambulanse på stedet. De oppfattet dødsfallet som mistenkelig. Da vi kom til stedet, konstaterte vi det samme, sier politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt til Dagbladet.

Ifølge VG reagerte ambulansepersonellet på at jenta var svært tynn. Nære bekjente av den siktede mora og hennes datter opplyser til Dagbladet at 13-åringen sleit med spiseforstyrrelser.

Byttet skoler i Bærum Den 13 år gamle jenta er oppvokst i Lommedalen i Bærum. Hun gikk på to barneskoler i kommunen og gikk i åttende klasse på Mølladammen skole i Bærum da hun meldte overføring til en skole i Valdres i september, rett før høstferien.

I kveld var venninner og medelever samlet i Lommedalen kirke og på skolen for å minnes 13-åringen. Sokneprest Knut Grønvik sier til Dagbladet at det var kjent blant de som kjente jenta at hun hadde hatt problemer.

- Det kan være enkelt for mange å bebreide seg selv for ting i en slik situasjon. Mitt budskap i kirken var at her er det tilgivelse og trøst. Jeg har en følelse av at de har prøvd så godt de kunne å være gode venninner, men så har det ikke nyttet, sier Grønvik.

- Prøvde å hjelpe Nære bekjente av den siktede moren beskriver en mor som forsøkte å hjelpe sin datter med spiseforstyrrelsene og andre problemer.

- Dette er en familie som har strevd med å komme seg på beina, forteller en bærumskvinne Dagbladet snakker med, som kjenner moren til den avdøde jenta godt.

GIKK PÅ SKOLE HER: Den 13 år gamle jenta gikk i åttende klasse på Mølladammen skole i Bærum. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
GIKK PÅ SKOLE HER: Den 13 år gamle jenta gikk i åttende klasse på Mølladammen skole i Bærum. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at moren igjen og igjen har forsøkt å hjelpe dattera med problemer som hadde sitt utspring på en skole hvor hun tidligere gikk, men flyttet fra. Dagbladet får bekreftet at jenta byttet barneskole i Bærum kommune fra Gullhaug til Lesterud skole.

Den bekjente forteller at det virket som moren de siste månedene holdt på å knekke helt sammen.

- De hadde tenkt å flytte ut av kommunen uansett, for at hun skulle få en ny start, forteller kvinnen. Hun forklarer at det også var praktiske grunner på bostedet i Lommedalen som førte til at moren i månedsskiftet september/oktober i fjor tok med seg jenta og reiste til familiehytta i Valdres, sier kvinnen.

Overføringsmøte Skolesjef i Bærum kommune, Siv Herikstad, sier til Dagbladet at skolen brukte de ordinære, formelle retningslinjene og det ble sendt flyttemelding til den nye kommunen i Valdres.

- Vi hadde et overføringsmøte med den nye skolen, sier Herikstad.

Under telefonmøtet ble faglig og sosial status overført, opplyser hun.

- I hvilken grad ble det formidlet noe bekymring til den nye skolen?

SKOLESJEF: Skolesjef Siv Herikstad i Bærum kommune. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
SKOLESJEF: Skolesjef Siv Herikstad i Bærum kommune. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det er jeg ikke kjent med. Historien slutter ved overføringen til Valdres, sier hun.

- Blanke ark Det var rektor Gretha Storevik ved Mølladammen skole som tok telefonen til jentas nye skole i Valdres da hun sluttet på Mølladammen.

- I hvilken grad nevnte du at jenta hadde problemer?

- Det snakket vi ikke om, sier Storevik.

Senere i samtalen spør Dagbladet hvorfor hun ikke tok opp dette, når jenta slet med alvorlige problemer før hun flyttet.

- Hun hadde vært så kort tid, og det var viktig at de kunne begynne med blanke ark. Og om noe skulle vært sagt, er det ikke noe jeg kan snakke med deg om nå, sier Storevik til Dagbladet.

Hytte Rådmannen i den aktuelle Valdres-kommunen viser til politiet for kommentar. Ifølge politiet hadde ikke 13-åringen gått på skole i Valdres. NRK melder at det var søkt om hjemmeundervisning for jenta. I dag skal jenta obduseres.

- Mora og dattera var alene på dødstidspunktet, sier politiadvokat Dalsveen til Dagbladet.

SOKNEPREST: Knut Grønvik  i  Lommedalen kirke  . Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
SOKNEPREST: Knut Grønvik i Lommedalen kirke . Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Ifølge VG ble jenta funnet død på en hytte. Kvinnens advokat Håvard Fremstad var i kveld ikke i kontakt med sin klient, den siktede mora.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media