Nære svar i Wara-saken

PST er helt i sluttfasen i etterforskningen av Laila Anita Bertheussen. - Hun regner med at den blir henlagt.

SIKTET: Laila Anita Bertheussen er siktet for angrep på statsorganenes høyeste virksomhet og for trusler. Hun nekter straffskyld. Innen kort tid vil PST, som har etterforsket saken, sende over sin påtaleanbefaling til Det nasjonale statsadvokatembetet. Foto: Privat
SIKTET: Laila Anita Bertheussen er siktet for angrep på statsorganenes høyeste virksomhet og for trusler. Hun nekter straffskyld. Innen kort tid vil PST, som har etterforsket saken, sende over sin påtaleanbefaling til Det nasjonale statsadvokatembetet. Foto: PrivatVis mer

Laila Anita Bertheussen (54), samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er siktet for å ha satt fyr på familiens egen bil og for å ha oppdiktet en straffbar handling.

Bertheussen ble siktet og pågrepet i mars, og siden den gang har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsket nedtaggingen, hærverket og forsøkene på ildspåsettelse av bilen og huset til justisministeren for fullt.

Det har likevel vært stille fra politiet i saken, og Wara-familien har oppholdt seg flere måneder i USA.

I sluttfasen

Etter det Dagbladet forstår er PST nå helt i sluttfasen av sin etterforskning i saken. Det betyr at de om kort tid vil sende over sin påtaleanbefaling til Det nasjonale statsadvokatembetet. Der vil PST og politiadvokat Thomas Blom komme med sin vurdering av saken og om de mener det bør tas ut tiltale mot Bertheussen eller ikke.

AVSKJED I NÅDE: Tor Mikkel Wara måtte i mars gå av som justisminister. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
AVSKJED I NÅDE: Tor Mikkel Wara måtte i mars gå av som justisminister. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det er statsadvokat Marit Formo som har påtaleansvaret, og eventuelt vil ta ut en tiltale mot Bertheussen.

I mars var Bertheussen bare siktet for den ene bilbrannen og mistenkt i de andre trusselsakene mot hennes og justisministerens hjem. PST vil nå ikke uttale seg om siktelsen gjelder alle trusselhendelsene.

- Regner med henleggelse

Laila Anita Bertheussens forsvarer John Christian Elden sier at hans klient regner med saken blir henlagt.

- Hun har forklart seg om siktelsen før sommeren og regner med at den nå blir henlagt, særlig etter at det er påvist at andre har påtatt seg ansvaret for brannforsøket, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.

- Hvis Dagbladet sier at saken er klar til avgjørelse, stemmer vel det, og det er positivt, sier han.

Han viser til brevet PST mottok på forsommeren med det som skal være ny informasjon i saken mot tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen. Avsender hevder samtidig å stå bak lovbruddene Bertheussen er siktet og mistenkt for.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

I begynnelsen av mai mottok også forsvarer Elden en anonym konvolutt, som var poststemplet 28. april og sendt fra Norge. Den var vedlagt en pakke med flere Dymo-ruller, og en såkalt «nødhammer».

Gikk av som statsråd

PST har tidligere uttalt at mistankegrunnlaget mot Bertheussen ikke er svekket.

Om det blir tiltale og rettssak mot Bertheussen, vil det bli en svært oppsiktsvekkende sak. Hun og Wara har vært samboere i 25 år, og Wara var justisminister da hendelsene skjedde. Han gikk av som justisminister to uker etter at siktelsen mot samboeren ble kjent.

Wara fikk i april seks måneders karantene før han får drive i eget pr-selskap igjen, som skal være yrkesplanene til den tidligere Frp-statsråden. Dagbladet har tidligere fått opplyst at de oppholdt seg i Florida i USA fra 26. april i år og en periode utover.

Politiets etterforskning har blant annet bestått i gjennomgang av tekniske spor.

Flere trusselhendelser

Dramaet startet like før jul i fjor, da Waras samboer Bertheussen anmeldte Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus.

Klippet ble brukt i forestillingen «Ways of Seeing». I forestillingen ble det også brukt opptak av boligene til politikerparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp), samt Resett-redaktør Helge Lurås.

Denne anmeldelsen ble først henlagt av Oslo-politiet. Statsadvokaten omgjorde så henleggelsen etter klage fra justisministerens samboer og sendte den tilbake til etterforskning.

I etterkant av anmeldelsen og presseoppstyret rundt teaterforestillingen, har Wara blitt utsatt for en rekke ubehagelige hendelser.

Totalt har det vært fem tilfeller av trusler og hærverk som PST og Oslo-politiet har bekreftet. Dagbladet er kjent med at det har vært enda flere hendelser.