Nærgående isbjørner møtte piloten etter nødlandingen

Isbjørner ble en «kompliserende faktor» da Forsvarets helikopter måtte nødlande.

SKAPTE TRØBBEL: - Isbjørnene viste seg som en av mange kompliserende faktorer i en krevende operasjon, sier informasjonsoffiser major Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter. Foto: Forsvaret
SKAPTE TRØBBEL: - Isbjørnene viste seg som en av mange kompliserende faktorer i en krevende operasjon, sier informasjonsoffiser major Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter. Foto: ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 11. august foretok et av helikoptrene til Kystvaktas skip KV Nordkapp en kontrollert nødlanding på Nordaustlandet på Svalbard. skriver Nordlys.

Piloten hadde oppdaget uregelmessigheter i maskineriet, og valgte å sette helikopteret ned, melder Forsvaret i en pressemelding.

Piloten dumpet nærmere et halvt tonn drivstoff før han satte helikopteret ned. Deretter ble det opprettet bedt om hjelp fra KV Nordkapp og Sysselmannen.

Nærgående isbjørner
Ifølge informasjonsoffiser major Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter ble det som allerede skulle vise seg å være en komplisert redningsaksjon, hakket mer komplisert ved at det etter hvert dukket opp flere isbjørner som ville undersøke hva det var som hadde landet i området.

- Isbjørnene viste seg som en av mange kompliserende faktorer i en krevende operasjon. Utfordringene var mange, både klimatiske forhold, topografiske forhold og sambandsforhold viste seg å gjøre operasjonen vanskelig.
Moen forteller videre at selv om isbjørnene viste seg å være svært nærgående, så ble situasjonen løst uten at mannskapene måtte løsne skudd.

- Vi hadde et godt samarbeid med Sysselmannens folk og fikk nødvendig opplæring i hvordan man skal takle slike situasjoner.

Undersøkelseskommisjon
I løpet av de neste to dagene ble det fraktet inn mannskaper og materiell til havaristedet.

Etter at man hadde fått utført reparasjoner og testet maskineret, fikk helikopteret av typen Lynx lov til å fly ut til KV Nordkapp. Det er siden blitt fraktet til fastlandet og videre til Sørreisa for undersøkelser.

Forsvaret har også satt ned en undersøkelseskommisjon for å undersøke årsaken til nødlandingen. Ingen personer, eller isbjørner, ble skadet i løpet av nødlandingen og redningsoperasjonen.
TV2 var først ute med å omtale denne saken onsdag.