Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nærheten til vulkanen Ontake ble skjebnen for mange fjellvandrere

Hva gikk egentlig galt på Mount Ontake?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 250 mennesker antas å ha vært på de øvre delene av den 3067 meter høye vulkanen Mount Ontake, da den lørdag like før klokka 12 lokal tid fikk et utbrudd.

Fanget i mørket Da vulkanen, som ligger 200 kilometer vest for Tokyo, brått og uventet sendte en kraftig sky av gass og aske mot himmelen, levnet den samtidig flere fjellvandrere sjanseløse mot naturkreftene. De dramatiske bildene fra fjellfolkene selv har gått verden rundt.

Ifølge vitner blant de overlevende var skyen så tykk at den blokkerte for sola og fanget fjellvandrerne inn i et totalt mørke en stund.

Den varme asken ble en dødelig trussel for mange, skriver The Japan Times.

Det er foreløpig sprikende meldinger på antall savnede og omkomne. Ifølge NTB ble ytterligere fem personer funnet døde i dag, og antall omkomne har dermed steget til 36.

- Lite utbrudd Foreløpig virker det hele å være et mysterium. Det har vært noe økt seismisk aktivitet registrert på Mount Ontake, men ingen jordskjelv eller andre indikasjoner på et større utbrudd, ifølge japanske tjenestemenn.

Myndighetene var derfor uforberedt da utbruddet inntraff.

Utbruddet er blant flere eksperter ansett som lite, så hvordan kunne det være så dødelig? På en pressekonferanse på Universitetet i Nagoya søndag sa vulkanolog Koshun Yamaoka at det ikke nødvendigvis er størrelsen på utbruddet som måler hvor dødelig det kan være, skriver blant andre den britiske avisa The Telegraph.

- Selv små utbrudd kan forårsake store skader hvis folk er i nærheten, og det er vanskelig å fange tegn på slike små utbrudd, sa Yamaoka.

David Rothery, professor ved det britiske Open University, sier han er overrasket ifølge samme avis.

- Dette var en vulkan som var overvåket og det var ingenting som så ut til å være utenom det vanlige, sier Rothery, som anser utbruddet som ikke spesielt stort.

Foreleser i geologi ved Universitetet i Hull, Rebecca Williams, mener at det ut fra rapporter og bilder ser ut til at utbruddet var freatisk, det vil si at grunnvann har sivet inn i vulkanen og skapt damp i møtet med magma. Det forårsaket ifølge Williams det dødelige utbruddet av aske.

Første dødelige siden 1991 Så mange som 250 turgåere, blant dem flere barn, var i går fortsatt strandet på fjellet.

Frem til 1979, da Mount Ontake fikk en serie utbrudd, trodde man at den var inaktiv. Vulkanen hadde senere små utbrudd i 1991 og i 2007.

Dette er det første vulkanutbruddet som har ført til dødsofre i Japan siden vulkanen Unzen i 1991, ifølge Wikipedia.

REDDET:  Redningsmannskaper frakter en av de overlevende i sikkerhet. Foto: NTB SCANPIX
REDDET: Redningsmannskaper frakter en av de overlevende i sikkerhet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!