Næringen fornøyd med krisepakke

Men frykter behov for påfyll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksportindustrien hilser regjeringens krisepakke velkommen, men frykter at det kan bli behov for påfyll allerede på nyåret. Næringen ber om en rask styrking av Eksportfinans, der de store lånene hentes ut, og der kassen nå er tom.

Den nye redningspakken vil passere statsråd fredag, og det viktigste elementet er et forslag om å øke rammene til Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) med 50 milliarder, til 110 milliarder kroner.

- Dette er nødvendig for å sikre arbeidsplasser i en situasjon hvor det private bankmarkedet ikke helt fungerer, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han søndag presenterte pakken.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) lover at en pakke for Eksportfinans, der eksportindustrien får livsnødvendige lån, skal være på plass om få dager. Eksportfinans eies av staten og 26 banker, noe som gjør forhandlingene om ekstra kapitaltilførsel kompliserte.


Ikke nok

Høyre støtter regjeringens ferskeste krisepakke, men mener den ikke er tilstrekkelig.

- Pakken mangler det viktigste elementet, nemlig å få orden på Eksportfinans og det problemet at de ikke har penger å låne ut. De andre elementene her kommer i liten grad til å virke godt uten at Eksportfinans også kommer i orden, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Norsk Industri, som organiserer rundt 2.000 norske bedrifter, er svært fornøyd med regjeringens prioriteringer i krisepakken.

Bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, peker på tre områder der det trengs hjelp. To av disse, garanti for eksportkreditt og økte lånerammer for Innovasjon Norge, kom på plass søndag.


Store kontrakter

- Det blir spennende å se løsningen for Eksportfinans, som er varslet om et par dager. Kontrakter for titalls milliarder kroner kan reddes hvis man greier å rydde opp i dette, sier Sunde.

NHO-direktør Finn Bergesen jr. tror beløpene i regjeringens krisepakke for eksportindustrien er tilstrekkelige, men at det senere kan være behov for mer. Han frykter at situasjonen for bedriftene kan forverre seg ytterligere.

- Det har vel ikke vært så ille noen gang etter krigen. Vi har kontinuerlig kontakt med regjeringen om disse spørsmålene. Akkurat nå tror jeg beløpene er tilstrekkelige, men dette må følges opp senere, sier han.

Administrerende direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge sier regjeringen viser handlekraft ved å komme eksportindustrien til unnsetning på denne måten. Innovasjon Norge får økt sine rammer med 1 milliard kroner, til 2,5 milliarder kroner. Dette gjelder for både 2008 og 2009.


Fungerer ikke

Leder Arve Bakke i Fellesforbundet mener regjeringen gjør det den har lovet når det private næringslivet ikke fungerer normalt.

- Den viktigste delen er rammeøkningen til garantiordningen, der de store pengene ligger. Men det er også viktig for mindre bedrifter at Innovasjon Norge får økt sine rammer, sier Bakke til NTB.

Frp-formann Siv Jensen mener regjeringens eksportpakke er helt nødvendig, men savner tiltak for å hjelpe resten av norsk næringsliv.

- Regjeringen reagerer usedvanlig tregt. Jeg er redd denne pakken kommer for sent. Likevel er det tross alt bedre at det kommer nå, enn om det ikke skjedde noe, sier Jensen til NTB.

Venstres leder Lars Sponheim mener det er på høy tid og helt nødvendig å øke rammene til GIEK.

- Det er åpenbart at staten, i krevende tider for eksportindustrien, må sørge for at virkemidlene fungerer hele tiden, sier Sponheim til NTB. Han tror at pakken på sikt kan bli god butikk for staten, ettersom garantiene ikke er noen gavepakke.

(NTB)

LA FRAM KRISEPAKKE: Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
LA FRAM KRISEPAKKE: Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad. Foto: Erlend Aas/SCANPIX Vis mer