Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Næringskjedene i havet kan kollapse

Forskerne sier klimaendringer, overfiske og forurensing har skylden.

 TRUET : Fisk svømmer i Portofino, Italia. Klimaendringer, overfiske og forurensning står i fare for å forårsake en kollaps i næringskjedene. Dette betyr blant annet at fisk og større arter i verdenshavene vil ha problemer med å finne mat. 
(AFP PHOTO / OLIVIER MORIN)
TRUET : Fisk svømmer i Portofino, Italia. Klimaendringer, overfiske og forurensning står i fare for å forårsake en kollaps i næringskjedene. Dette betyr blant annet at fisk og større arter i verdenshavene vil ha problemer med å finne mat. (AFP PHOTO / OLIVIER MORIN) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved University of Adelaide har gått gjennom over 600 andre studier av livet i havet. Konklusjonen er at svært mange arter i alle verdens havområder er sterkt truet.

Svært få arter er ventet å klare å tilpasse seg høyere temperaturer og surere havvann, ifølge forskerne.

- Det vil bli en arts-kollaps fra topp til bunn i næringskjeden, advarer Ivan Nagelkerken, som har deltatt i arbeidet med den nye studien. Den er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Det kan bli flere av de aller minste planktonartene, men fisk og andre større arter vil trolig likevel få problemer med å finne mat. I tillegg kan skjell og koraller bli hardt rammet.

Forsuringen av havvannet forårsakes av utslipp av CO2, men prosessen skjer uavhengig av den globale oppvarmingen.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!