Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Næringskomiteen vil utrede matkastelov

En enstemmig næringskomité vil ha en lov mot matkasting utredet.

<b>- VIKTIG DAG:</b> - Det er en svært viktig dag for både fattige i Norge og for miljøet, sier Anne Kari Garberg, politisk rådgiver i FIVH.
 Foto: NTB Scanpix
- VIKTIG DAG: - Det er en svært viktig dag for både fattige i Norge og for miljøet, sier Anne Kari Garberg, politisk rådgiver i FIVH. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komiteen har stilt seg bak Kristelig Folkepartis forslag om å be regjeringen «utrede og eventuelt foreslå en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen».

– Jeg er veldig glad for at en enstemmig komité støtter KrFs forslag om å utrede en matkastelov. Dette vil kunne gi mat på bordet til mennesker som trenger det og er et viktig bidrag i klimakampen, sier forslagsstiller Line Henriette Hjemdal.

Flere matsentraler

Komiteen støttet også forslag om at regjeringen må gjennomføre en holdningskampanje rettet mot forbrukerne, utrede om datostemplingen kan bli bedre og legge til rette for flere matsentraler. Slike matsentraler distribuerer mat som ellers ville blitt kastet av butikker og produsenter.

- Jeg synes det er veldig bra at en enstemmig komité nå peker på at det er viktig at regjeringen bidrar til etablering av flere matsentraler og at regjeringen i samarbeid med bransjen skal jobbe for å finne gode finansieringsordninger for dette, sier Hjemdal.

– Viktig dag

Organisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH) har samlet inn rundt 24.700 underskrifter til støtte for en matkastelov.

- Det er en svært viktig dag for både fattige i Norge og for miljøet, sier Anne Kari Garberg, politisk rådgiver i FIVH.

Matvarebransjen har vært kritisk til en matkastelov og ønsker i stedet å satse på frivillige ordninger.

I fjor ble det kastet 355 000 tonn mat. Hoveddelen av dette, 61 prosent, ble kastet av forbrukerne, 21 prosent av matindustrien og 17 prosent av dagligvarehandelen.

Forslaget blir behandlet i Stortinget 10. januar.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!