Næringslivet for dårlig forberedt på svineinfluensa

Hvem skal ta over jobbene våre, spør DSB.

MANGE SKAL BETJENES: Det kan bli folksomt kan det bli i de rommelige hallene i terminalen på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Per Løchen
MANGE SKAL BETJENES: Det kan bli folksomt kan det bli i de rommelige hallene i terminalen på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Per Løchen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske bedrifter er for dårlig forberedt på konsekvensene av influensa A (H1N1), også kjent som svineinfluensa. Det mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Helsedirektoratets anslag viser at 25 prosent av landets arbeidsstyrke kan bli slått ut samtidig som følge av influensaen. DSB tviler på om næringslivet er forberedt på en slik situasjon.

- Vårt generelle inntrykk er at en del norske virksomheter ikke er forberedt, sier DSBs seniorrådgiver Elisabeth Longva til Dagens Næringsliv.

Hun mener bransjer som særlig trenger grundige kriseplaner, er informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), kraft, matprodusenter og distribusjon av varer og tjenester.

- Man kan ikke ordne alt med akutt kriseledelse. Bedriftene må tenke på hvem de er avhengige av og hvem som er avhengige av dem. Mange har for eksempel outsourcet IKT-tjenester. Hvis leverandøren ligger nede på grunn av sykefravær, er du rimelig hjelpeløs, sier Longva.

Andre bransjer har lagt planer. Oslo Lufthavn (OSL) på Gardermoen kan ifølge pressetalskvinne Sofie Bruun driftes med én rullebane dersom mange nøkkelpersoner blir syke samtidig. Et tiltak som allerede er satt i gang, er at flygere melder fra til tårnet dersom de mener det er smittede passasjerer om bord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer