- Næringslivet har ikke behov for spansk

Mest populært blant elevene, men tysk er viktigere.

MANGE VALG: Flest ungdomskolelever velger spansk, men det har ikke næringslivet bruk for, ifølge en spørreundersøkelse gjort av forskningsinstituttet NIFU for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Illustrasjonsfoto: Colourbox
MANGE VALG: Flest ungdomskolelever velger spansk, men det har ikke næringslivet bruk for, ifølge en spørreundersøkelse gjort av forskningsinstituttet NIFU for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spansk er det mest populære fremmedspråket i skolen. Men få norske bedrifter har behov for ansatte som kan språket.

35 prosent av ungdomsskoleelever velger spansk som fremmedfag. Av disse tror sju av ti at de får bruk for språket i jobbsammenheng, skriver forskning.no.

Men det er tyskkunnskaper norske bedrifter etterspør. 14 prosent ønsker seg ansatte som kan språket, mot bare 4 prosent som oppgir at de vil ha ansatte som kan spansk, ifølge en spørreundersøkelse gjort av forskningsinstituttet NIFU for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

- For oss i næringslivet er det bra at de velger ut fra hvilket språk de kan få bruk for i arbeidslivet. Men da må de bli realitetsorienterte om hva som faktisk er behovet. Spriket mellom oppfatningen til elevene og bedriftsledernes behov gir grunn til ettertanke, sier direktør Arne Turmo i NHOs kompetanseavdeling.

Språkkunnskaper blir også nedprioritert ved ansettelser. Bedriftene oppgir i undersøkelsen at fremmedspråk har «liten betydning» og «en viss betydning». Ferdigheter innen IKT og markedsforståelse har større betydning, oppgir bedriftene.

(NTB)