- Næringslivet har ikke behov for spansk

Mest populært blant elevene, men tysk er viktigere.

MANGE VALG: Flest ungdomskolelever velger spansk, men det har ikke næringslivet bruk for, ifølge en spørreundersøkelse gjort av forskningsinstituttet NIFU for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Illustrasjonsfoto: Colourbox
MANGE VALG: Flest ungdomskolelever velger spansk, men det har ikke næringslivet bruk for, ifølge en spørreundersøkelse gjort av forskningsinstituttet NIFU for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Spansk er det mest populære fremmedspråket i skolen. Men få norske bedrifter har behov for ansatte som kan språket.

35 prosent av ungdomsskoleelever velger spansk som fremmedfag. Av disse tror sju av ti at de får bruk for språket i jobbsammenheng, skriver forskning.no.

Men det er tyskkunnskaper norske bedrifter etterspør. 14 prosent ønsker seg ansatte som kan språket, mot bare 4 prosent som oppgir at de vil ha ansatte som kan spansk, ifølge en spørreundersøkelse gjort av forskningsinstituttet NIFU for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

- For oss i næringslivet er det bra at de velger ut fra hvilket språk de kan få bruk for i arbeidslivet. Men da må de bli realitetsorienterte om hva som faktisk er behovet. Spriket mellom oppfatningen til elevene og bedriftsledernes behov gir grunn til ettertanke, sier direktør Arne Turmo i NHOs kompetanseavdeling.

Språkkunnskaper blir også nedprioritert ved ansettelser. Bedriftene oppgir i undersøkelsen at fremmedspråk har «liten betydning» og «en viss betydning». Ferdigheter innen IKT og markedsforståelse har større betydning, oppgir bedriftene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer