Næringslivet hilser verdikommisjonen velkommen

Oslo (NTB-Siri Gedde-Dahl): - Samfunnet trenger en kontinuerlig verdidebatt. Verdier overleveres ikke automatisk. Vi støtter tanken om en verdikommisjon fullt ut, sier informasjonsdirektør John Ove Lindøe i Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lindøe mener det viktigste Bondeviks verdikommisjon kan bidra med overfor næringslivet, er å holde den generelle verdidebatten levende.

- Internt i bedriftene må vi hele tiden diskutere etikk, sier han, og viser til kjøreregler, forholdet kolleger imellom og forholdet til kunder. Likeledes etikk knyttet til handel med andre land.

- Hvorfor ikke?

NHO-president Leif Frode Onarheim er også godt fornøyd med statsministerens redegjørelse om verdikommisjonen, og bifaller organiseringen med en liten arbeidsgruppe og et bredt sammensatt råd og referansegrupper.

Jørn Bue Olsen, som er konsulent innenfor ledelse og etikk og for tiden jobber med en doktoravhandling om emnet, peker på at det er relativt vanlig at bedrifter diskuterer visjoner og verdigrunnlag.

- Hvorfor skal ikke Storting og regjering gjøre det samme, sier Bue Olsen, som hilser verdikommisjonen velkommen, og stiller seg bak Bondeviks understrekning av at det er prosessen og ikke «fasitsvar» fra en slik kommisjon som er viktig.

- Bedre etikk skapes ikke av politiske vedtak, understreker Bue Olsen, og legger vekt på at verdikommisjonen må sammensettes bredt: - Ungdom, eldre, syke og japper må være representert, og få lov å si sin mening. Det må ikke bli en ovenfra-og-nedad-kommi sjon, sier Bue Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.