Næringslivet rekrutterer datakriminelle

Unge menn med bred erfaring fra hacking på gutterommet er på vei inn i næringslivet. Firmaet Improbus i Bergen leverer sikre datasystemer til næringslivet, og de ansatte kaller seg «hackere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte av hackerne som nå har godt betalte jobber i næringslivet, har tidligere vært på kant med loven.

- Noen av dem som jobber her har nok tidligere gjort ting som i dag blir betraktet som mindre bra. Men jeg vil ikke kalle det ulovlig. Da det ble gjort, fantes det ikke regler mot det, sier teknisk direktør Christer Berg Johannesen i det nystartede firmaet Improbus.

De ansatte i firmaet kaller seg hackere. De fleste av dem er unge menn som har flyttet ut fra mørke gutterom til toppetasjen på Grieggården i Bergen. Johannesen kan ikke utelukke at enkelte har gjort noe kriminelt, selv om alle har vist vandelsattest før de fikk jobben.

Reagerer

Alle er ikke like imponert over måten hackerne har skaffet seg sin kunnskap på.

- Noen har gitt uttrykk for at de er en velsignelse på grunn av den kunnskapen de har. Men det å drive med hacking er et straffbart forhold, og ved å si at det er en kvalifikasjon, sier vi samtidig at hacking er greit, sier direktør for Næringslivets sikkerhetsorganisasjon Helge Størkersen.

Jusprofessor Jon Bing er skeptisk til at kriminelle handlinger kan gjøre noen mer kvalifisert for IT-jobber.

- Det er klart det må være mulig å ansette folk som har gjort noe kriminelt, men det de har gjort, må ikke være kvalifiserende for jobben. En som har begått et gigantisk underslag, blir ikke mer kvalifisert som regnskapsfører, sier han.

Får jobb

Mens skeptikerne mener det er lite klokt «å ansette skapsprengere til å lage pengeskap», mener tidligere hackere at det tvert imot er fornuftig.

- Jeg vet hvordan man skal komme seg inn på systemene, så da vet jeg også hvordan man skal beskytte seg, sier en 20 år gammel mann som jobber med datasikkerhet i et IT-selskap. For tre år siden ble han politietterforsket for hacking, men saken ble henlagt.

- Jeg har nok gjort ting som er på grensa, men jeg har heller aldri gått over grensa, sier han.

<B>BESLAG:</B> Leder av datakrimteamet i Økokrim, Inger Marie Sunde, ber foreldre følge nøyere med på hva tenåringene bruker PC-en til. Her viser hun en del av Økokrims beslaglagte PC-er.