Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Næringslivet støtter straffen mot Russland

Det er støtte fra norsk næringsliv for sanksjonene mot Russland.

FIKK STØTTE: Næringsminister Monica Mæland møtte norsk næringsliv i formiddag. Næringslivet var bekymret for konsekvensene av sanksjonene mot Russland.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FIKK STØTTE: Næringsminister Monica Mæland møtte norsk næringsliv i formiddag. Næringslivet var bekymret for konsekvensene av sanksjonene mot Russland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier næringsminister Monica Mæland (H) etter et møte med norske næringslivsledere. Næringslivet er likevel bekymret for konsekvensene av sanksjonene, og de russiske mot-sanksjonene.

Dramatisk hvis det varer Næringsministeren sier hun er opptatt av at alle land som har innført sanksjoner mot Russland har en lik forståelse av regelverket.

- Vi må vite om andre land behandler sanksjonene som er innført annerledes enn oss. Og der er Utenriksdepartementet behjelpelig, sier Mæland.

Det er klart at norsk næringsliv vil rammes av sanksjonene. Olje- og gassamarbeidet med Russland vil rammes ganske dramatisk av de vestlige sanksjonene, som ville gjort Statoils samarbeid med Rosneft, og oppstart av felles prøveboring på norsk sokkel i Arktis denne uka, ulovlig. Men fordi avtalen var gjort før sanksjonene ble innført, rammes ikke prøveboringen, fordi sanksjonene ikke har tilbakevirkende kraft.

- Jo lengre dette varer, jo mer dramatisk er det, sier næringsministeren.

EU har sagt at deres sanksjoner i første omgang varer i tre måneder. Russland har sagt at deres mot-sanksjoner, som særlig rammer norsk fiskerinæring hardt, er for et år, men at de opphører den dagen USA og EU avslutter sine sanksjoner.

Sanksjonene vil bli mer ødeleggende hvis de varer lenge.

Sanksjoner biter seg fast - Mange her var opptatt av de langsiktige konsekvensene. De er engstelige fordi sanksjoner har en tendens til å bite seg fast, sier styreleder i Norsk-russisk handelskammer, Liv Monica Stubholt.

Det er også en bekymring for at landet Russland er i ferd med å bli oppfattet som veldig negativt.

- Vi er bekymret for de negative smitteeffektene, for at alt som har med Russland å gjøre skal oppfattes som negativt, sier Stobholt. 

Det spesielle for næringslivet er at de i tillegg til normal risiko, også er nødt til å ta hensyn til at business med Russland nå også har en politisk risiko.

- Næringslivet ønsker alltid å redusere risiko. Når det gjelder Russland er det nå i tillegg en politisk risiko knyttet til eventuelle nye tiltak, sier Stubholt til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!