Næringslivet styres av familier

I mer enn to av tre norske selskaper har én familie full kontroll, viser en helt ny kartlegging.

FAMILIE: Reitangruppen med Odd Reitan i spissen, sammen med sønnene Ole Robert Reitan og Kjell Magnus Reitan.
Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX .
FAMILIE: Reitangruppen med Odd Reitan i spissen, sammen med sønnene Ole Robert Reitan og Kjell Magnus Reitan. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI har gjennomført undersøkelsen. Han sier til Aftenposten at i mer enn to av tre norske aksjeselskaper sitter én familie på mer enn halvparten av aksjene.

Bøhren har analysert 94.931 aksjeselskaper (ASA og AS). Alle er i aktiv drift og har fullstendige regnskaper. Analysen ligger til grunn for boka «Eieren, styret og ledelsen. Corporate Governance i Norge» som lanseres på Fagbokforlaget onsdag.

Full kontroll Bøhren har definert familie til å omfatte svigerfamilier og søskenbarn.

Professorens undersøkelse viser blant annet:

• I 82 prosent av norske selskaper har én familie mer enn en tredel av aksjene, noe som betyr at de kan avvise vedtektsendringer som andre eiere foreslår.

• Eierfamilien eier mer enn 66 prosent av aksjene i tre av fem selskaper. Dermed kan familien alene endre vedtektene.

• I halvparten av norske selskaper eier familien 100 prosent.

Mange små Bøhren har funnet ut at i et familieeid selskap - definert som at familien eier mer enn 50,1 prosent - er det i gjennomsnitt ansatt 13 personer. Andre selskaper har i gjennomsnitt drøyt 100 ansatte.

Imidlertid er det noen få store selskaper som drar opp tallene i begge kategorier. Det typiske familieselskapet har tre ansatte, mens det typiske blant resten av selskapene har seks ansatte.

Han har også funnet ut at i tre av fire familieselskaper er det bare to personer som er eiere. Og bare i 2 prosent av familieselskapene er det flere enn fire personer som er eiere.
(NTB)