FAMILIE: Reitangruppen med Odd Reitan i spissen, sammen med sønnene Ole Robert Reitan og Kjell Magnus Reitan.
Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX .
FAMILIE: Reitangruppen med Odd Reitan i spissen, sammen med sønnene Ole Robert Reitan og Kjell Magnus Reitan. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

Næringslivet styres av familier

I mer enn to av tre norske selskaper har én familie full kontroll, viser en helt ny kartlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI har gjennomført undersøkelsen. Han sier til Aftenposten at i mer enn to av tre norske aksjeselskaper sitter én familie på mer enn halvparten av aksjene.

Bøhren har analysert 94.931 aksjeselskaper (ASA og AS). Alle er i aktiv drift og har fullstendige regnskaper. Analysen ligger til grunn for boka «Eieren, styret og ledelsen. Corporate Governance i Norge» som lanseres på Fagbokforlaget onsdag.

Full kontroll Bøhren har definert familie til å omfatte svigerfamilier og søskenbarn.

Professorens undersøkelse viser blant annet:

• I 82 prosent av norske selskaper har én familie mer enn en tredel av aksjene, noe som betyr at de kan avvise vedtektsendringer som andre eiere foreslår.

• Eierfamilien eier mer enn 66 prosent av aksjene i tre av fem selskaper. Dermed kan familien alene endre vedtektene.

• I halvparten av norske selskaper eier familien 100 prosent.

Mange små Bøhren har funnet ut at i et familieeid selskap - definert som at familien eier mer enn 50,1 prosent - er det i gjennomsnitt ansatt 13 personer. Andre selskaper har i gjennomsnitt drøyt 100 ansatte.

Imidlertid er det noen få store selskaper som drar opp tallene i begge kategorier. Det typiske familieselskapet har tre ansatte, mens det typiske blant resten av selskapene har seks ansatte.

Han har også funnet ut at i tre av fire familieselskaper er det bare to personer som er eiere. Og bare i 2 prosent av familieselskapene er det flere enn fire personer som er eiere.
(NTB)