Næringsministeren tar ikke selvkritikk

Næringsminister Dag Terje Andersen mener han ikke kunne gjøre noe med Hydros avtaler som allerede var inngått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) tar ikke selvkritikk på at han unnlot å reagere da departementet ble orientert om millionutbetalingen til Hydro-toppene.

Men i et intervju med NTB innrømmer han at han ble provosert over realiteten bak de omstridte opsjonsprogrammene i Hydro.

Andersen vil ikke fortelle hvordan informasjonsgangen i Hydro-saken var etter at departementets eierskapsavdeling, ved ekspedisjonssjef Reier Søberg, ble orientert om utbetalingene av Hydros styreleder Jan Reinås 21. juni.

– Ble du orientert av Søberg umiddelbart, og brakte du denne informasjonen videre til statsminister Jens Stoltenberg?

– Når eierskapsavdelingen er orientert, er statsråden per definisjon også orientert, sier Andersen.


– Brakte du informasjonen om at konsernsjef Reiten ville få over 20 millioner kroner utbetalt videre til statsministeren?

– Vi har snakket med Statsministerens kontor om at denne saken ville komme opp, men interne samtaler vil jeg ikke referere fra, sier Andersen.

– Bare innfridde forpliktelser
Andersen sier til NTB at det ble gjort klart for styreleder Jan Reinås at det ikke var gitt noen politisk klarering av millionutbetalingen til Hydros konsernsjef og de øvrige Hydro-toppene:

KUNNE IKKE GJORT NOE: Næringsminister Dag Terje Andersen vil gjerne bli kvitt Hydros opsjonsavtaler, men mener regjeringen ikke kunne stanse allerede inngåtte avtaler. Foto: SCANPIX
KUNNE IKKE GJORT NOE: Næringsminister Dag Terje Andersen vil gjerne bli kvitt Hydros opsjonsavtaler, men mener regjeringen ikke kunne stanse allerede inngåtte avtaler. Foto: SCANPIX Vis mer

– Det ble presisert der og da at det ikke var gitt politisk klarering på de valg styret har gjort, sier han.

Statsråden avviser at han eller departementet der og da kunne ha reagert på de høye utbetalingene til Hydro-toppene med å kreve reforhandling av avtalen.

– De store beløpene er i all hovedsak resultat av tidligere inngåtte opsjonsavtaler. Vi visste allerede før vi ble orientert av Hydro at det ville koste mye å få slutt på opsjonsavtalene og innfri forpliktelsene. Avisene hadde det siste halve året vært fulle av beregninger om hva opsjonene var verdt.

– Kunne ikke gjøre noe

– Kunne og burde dere ha reagert umiddelbart dersom utbetalingene framsto som urimelig store?

– Nei, vi forutsetter at beløpene bare var forpliktelser inngått gjennom opsjonsavtalene, sier Andersen, som legger til at han har vært opprørt over store opsjonsutbetalinger lenge.

– Det er nettopp beløpenes størrelse som er grunnen til at vi har stoppet opsjonsprogrammene for framtiden. Men vi kan ikke ensidig avbryte eller oppheve tidligere inngåtte avtaler. Beklageligvis er det slik at inngåtte avtaler gjelder, sier næringsministeren.

– Dyrt å rydde opp etter Høyre 

Andersen avviser kritikken fra Høyres nestleder Per-Kristian Foss, som mener Næringsdepartement umiddelbart burde latt ekstern juridisk ekspertise vurdere utbetalingene til Hydro-toppene.

– Vi må forutsette at styret som skal behandle en sak har sørget for å være på juridisk trygg grunn. Foss vet at vi ikke kan drive å vurdere juridisk de enkeltvedtak styret kan komme til å fatte, sier Andersen, som synes det er dyrt å rydde opp etter Høyre.

– Etter at vi har satt en stopper for framtidige opsjonsavtaler, kritiserer Høyre oss for at vi ikke har stoppet utbetalinger av de opsjonsavtaler som ble inngått mens de satt i regjering. Det er et drøyt stykke politisk spill, sier Andersen, som ser kritikken fra Høyre som et forsøk på å flytte ansvaret fra Hydros styre til regjeringen.

Sunn folkelig reaksjon

Andersen synes folkets reaksjon på Hydro-utbetalingen er sunn.

– At folk blir provosert når de ser realitetene bak opsjonsprogrammene, er en sunn reaksjon. Også jeg blir provosert, sier Andersen.

– Vil Hydros styreleder Jan Reinås bli skiftet ut?

– Jeg antyder aldri om noen skal eller ikke skal skiftes ut. Ethvert styre har tillit så lenge det sitter, men styrets innsats vil naturligvis bli vurdert, sier næringsministeren, som avviser at han brått har funnet det hensiktsmessig å sende sin statssekretær Rikke Lind på ferie.

– Jeg har vært i løpende kontakt med departementet om denne saken i min egen ferie. Fredag avgjorde jeg å iverksette en ekstern juridisk gjennomgang av saken. Samtidig avtalte jeg at jeg skulle komme til Oslo onsdag og at Rikke Lind skulle begynne sin ferie, presiserer næringsminister Dag Terje Andersen.

(NTB)