Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Næringspolitikere: • Tjener penger på selskaper de regulerer • Aksjer i våpen, shipping og laks • Treffer selskapene sine på grillfest og i eksklusive møter

Stortingsrepresentant i næringskomiteen inviterte fiskeriselskap han eier aksjer i til eget møte for å diskutere hvordan Havbruksmeldingen skulle utformes.

PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood.
Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget
PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood. Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget lager rammevilkår, lover for norske bedrifter og selskaper. Nå kan Dagbladet avsløre at flere politikere i Stortingets næringskomite har tjent penger på aksjer i selskaper som er direkte berørt av komiteens arbeid.

Dagbladet har brukt det nylig åpnede aksjonærregisteret for å dokumentere rolleblandingen:

• Stortingspolitikerne har lobby-møter om politikkutvikling og investeringer med selskapene der de selv eier aksjer.

• Stortingspolitikerne har skrevet og vedtatt innspill til både Eierskapsmeldingen og Havbruksmeldingen som angår selskaper der de selv eier aksjer for hundretusener av kroner.

- Jeg er komfortabel med det, men jeg ser at det er lett å problematisere. Jeg ser at noen kan mene at dette er uheldig og uggent og at det blir for tette bånd. Men det er slik demokratiet fungerer og møtet var innenfor reglene, sier Ove Trellevik (H), som er en av politikerne som har sittet på begge sider av bordet.

Lakseaksjer Trellevik har en aksjepost på over 600 000 kroner i fiskeri- og oppdrettsselskapet Austevoll Seafood. Han har også en mindre aksjepost i John Fredriksen-styrte Marine Harvest, verdens største i bransjen.

Det er en investering han håper skal kaste av seg.

- Aksjene er en slags pensjonssparing, sier Trellevik til Dagbladet.

Selskapene selger laks for milliarder av kroner hvert år til verdensmarkedet, i sterk konkurranse med leverandører i andre land. De er sårbare for endringer i regelverket og avgiftspolitikken, som styres fra Stortinget. 

Havbruksmeldingen har vært en stor sak i næringskomiteen, der Trellevik sitter. Den ble vedtatt i juni og beskriver i detalj hvordan norsk oppdrett skal reguleres i årene som kommer. Meldingen presenteres slik: «Hovedmålet er å drøfte hvordan Norge kan øke verdiskapingen i oppdrettsnæringen». Som medlem av komiteen - og partikollega med fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) - har Trellevik hatt førstehåndskunnskap om saksgangen.

- Er det politikk i meldingen som vil føre til økt profitt for oppdrettsselskapene?

- Ja, på sikt. Men i næringskomiteen jobber vi jo ikke med enkeltselskaper, vi lager rammebetingelser for alle selskapene, sier Trellevik.

- Likevel, politikken du var med å vedta i komiteen har konsekvenser for Austevoll Seafood og Marine Harvest, der du er medeier?

- Selvfølgelig har det jo det, sier Trellevik.

Meglerhuset Pareto gir ham rett. De konkluderte i sommer med at Havbruksmeldingen ville føre til både høyere laksepriser og lavere driftskostnader for oppdretterne. Begge deler er svært godt nytt for eiere av oppdrettsaksjer.

- Kolossal vekst Nettopp målene om vekst og større inntekter i oppdrettssnæringen førte til sterk kritikk.

- Havbruksmeldingen legger opp til en kolossal vekst og det er eierne i oppdrettsnæringen som tjener penger på det. De har allerede store profittmarginer, sier fiskeri- og næringspolitisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Dagbladet.

- Hvor sentral var næringskomiteen i arbeidet med å lage Havbruksmeldingen?

- De var mer sentrale enn man er vant til i stortingsarbeid. Meldingen fikk mye kritikk da regjeringen la den fram, den ble sett på som veldig uferdig. Næringskomiteen fikk derfor en veldig sterk rolle, sier Fylkesnes.

Overrasket De andre medlemmene av næringskomiteen visste ikke om Trelleviks aksjepost.

- Opplyste Trellevik at han eier aksjer i to oppdrettsselskaper da dere behandlet Havbruksmeldingen i komiteen tidligere i år?

- Nei, det kan jeg ikke erindre, sier Odd Omland (Ap).

Heller ikke komitéleder Geir Pollestad (Sp) var kjent med Trelleviks aksjepost.

- Svært fornøyde Marine Harvest «svært fornøyde» med Havbruksmeldingen, som ikke gikk inn for kostbare generelle arealavgifter for oppdrettsanlegg. Miljøorganisasjoner var sterkt kritiske til meldingen. De mente virkemidlene mot lakselus og rømming fra oppdrettsanleggene ikke var kraftig nok. Og at det var næringskomiteen som stod i veien.

- Regjeringen la fram et lovende forslag. Så opplever vi altså at næringskomiteen stopper dette og sier «forsk mer». Dette er noe man har forsket på i 20 år og har veldig mye kunnskap om, sa MDG-leder Rasmus Hansson til NTB.

Aksjefest og rekordutbytte
Siden Trellevik ble valgt inn på Stortinget i 2013 har aksjekursene for oppdrettsselskapene hans nesten doblet seg. Austevoll Seafood AS sin aksjekurs har steget fra 33 kroner til 52 kroner. I 2014 var utbyttet på to kroner per aksje. Aksjekursen til Marine Harvest har steget fra 60 til 106 kroner.

Selskapet har gitt rekordutbytte for aksjonærene de siste årene.

Møter med selskapene I løpet av de to årene har Trellevik, i kraft av å være folkevalgt på Stortinget, møtt representanter for Austevoll Seafood flere ganger. Han har også møtt utsendte lobbyister fra Marine Harvest.

- Har du noen gang vært på besøk hos eller møtt selskapene i politisk sammenheng?

- Ja, i forbindelse med bedriftsbesøk og andre sammenhenger.

- Kan du gi et eksempel?

- Da jeg var i Brussel på sjømatmessa i april i år.

Da var det tre måneder til komiteen skulle avlevere en innstilling til Havbruksmeldingen.

- Møtte du Austevoll Seafood?

- Ja. De ville diskutere lakselus, miljøpåvirkning og bærekraftindikatorene i Havbruksmeldingen. De var skeptiske til det kraftige miljøfokuset og mente Havbruksmeldingen var for lite ambisiøs på næringens vegne.

EIER I TELENOR: Medlem i Strotingets næringskomite Odd Omland (Ap) eier en aksjepost i Telenor til en verdi av rundt 110 000 kroner. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
EIER I TELENOR: Medlem i Strotingets næringskomite Odd Omland (Ap) eier en aksjepost i Telenor til en verdi av rundt 110 000 kroner. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Jeg fulgte opp med et møte med dem i etterkant, sier Trellevik.

- Hvem tok initiativ til det møtet i ettertid?

- Det gjorde jeg. Jeg tror ikke de vet at jeg er aksjonær der. Jeg har det via et fond jeg har satt opp.

- Hvor var møtet?

- I Austevoll på selskapets kontor. Konsernledelsen var tilstede og presenterte utfordringene. De hadde meninger om hva som var rett politikk, sier Trellevik.

Trellevik forteller at han var uenig med selskapet og argumenterte for strengere miljøkrav under møtet der konsernet fikk eksklusiv adgang til ham som næringspolitiker.

- Uproblematisk
Trellevik hevder situasjonen er uproblematisk.

- Det er min hjemkrets. Det er viktig å snakke med både store og små oppdrettere. De ser ting veldig forskjellig, særlig konsesjonsregimet, sier Trellevik.

- Alt er jo næringspolitikk, egentlig. Sitter man i samferdselskomiteen og stemmer for bedre veier på Vestlandet, så vil det slå heldig ut for lakseeksportører. Betyr det at man ikke kan eie aksjer i et lakseselskap? Det er urettferdig om folk ikke kan eie aksjer og være samfunnsengasjerte samtidig.

Trellevik har også vært i møter med Marine Harvest.

- Vi i næringskomiteen har årlige møter med Marine Harvest. De har jo sine kommunikasjonsfolk i Oslo.  

- Kommunikasjonsfolk? Er det lobbyister dere har møter med?

- Ja, det kan vel kalles det.

Eierskapsmeldingen Stortingspolitikere har en startlønn på 895 000 kroner, en sterkt subsidiert kantine og reiser stort sett gratis i Norge. I tillegg tillater regleverket at de sparer i aksjer og får utbetalt utbytte fra selskaper de er med på å regulere fra Stortinget.

Trellevik er langt fra alene i «Stortingets aksjeklubb». Av komiteens 14 medlemmer eier seks aksjer. Flere av selskapene kan ta skade, eller gå bedre tider i møte, dersom dagens lover og regler endres. Og slike endringer blir ofte behandlet i nettopp næringskomiteen på Stortinget.

Noen selskaper er direkte berørt av komiteens arbeid. Eierskapsmeldingen har vært næringskomiteens viktigste sak de siste to årene. Den bestemmer hvordan staten skal opptre som eier i selskaper med strategiske interesser. Odd Omland (Ap) og Jørund Rytman (Frp) sitter selv med i aksjeposter i selskaper som er omtalt i komiteens innstilling til Eierskapsmeldingen.

EIER I AUSTVOLL SEAFOOD OG MARINE HARVEST: Ove Trellevik (H) i Stortingets næringskomite anslår at han eier aksjer i Austevoll Seafood for mellom seks og sju hundre tusen kroner. Og i Marine Harvest for rundt 10 000 kroner. Foto: Stortinget
EIER I AUSTVOLL SEAFOOD OG MARINE HARVEST: Ove Trellevik (H) i Stortingets næringskomite anslår at han eier aksjer i Austevoll Seafood for mellom seks og sju hundre tusen kroner. Og i Marine Harvest for rundt 10 000 kroner. Foto: Stortinget Vis mer

Staten er majoritetseier i Telenor med 54 prosent av aksjene. Dermed havner Omland i tre roller: Han eier aksjer i Telenor, han er med å bestemme regelverket til Telenor og han er med å bestemme hvordan staten som eier skal styre Telenor.

Det siste året har Telenor vært i hardt vær på grunn av omfattende korrupsjonssaker i utlandet. Flere medlemmer i næringskomiteen har kritisert selskapet. Fra Omland har det vært stille, viser et søk i mediearkivet Retriever.

Han har eid aksjeposten siden år 2000.

Omland deltok på et møte med Telenor i februar under en komitéreise i India og Myanmar. Der fikk han se med egne øyne hvordan selskapet hans investerer milliarder av kroner i nye markeder. Telenors mål er å vokse seg større og å hente hjem utbytte for aksjonærene sine, deriblant Omland selv.

I tråd med regelverket Omland har eid aksjeposten siden 2000.

- Jeg førte opp aksjeposten i interesseregisteret hos Stortinget i tråd med regelverket og jeg tok det opp med presidentskapet her på Stortinget da vi behandlet Eierskapsmeldingen. Da fikk jeg beskjed om at det ikke skapte noe problem med hensyn til habiliteten min, sier Omland.

Våpenaksjer Den erfarne stortingspolitikeren Jørund Rytman (Frp) har sittet på Stortinget siden 2005. 38-åringen eier en aksjepost i våpenprodusenten KongsbergGruppen, ifølge aksjonærregisteret. Rytman eier også aksjer i shippingselskapet Solvang ASA. Eierpostene er ikke oppført i Stortingets interesseregister, ettersom de ikke overstiger 1G, som tilsvarer 90 500 kroner.

Begge selskapene må forholde seg til næringskomiteen på Stortinget, der Rytman sitter.

Rytman gikk inn i næringskomiteen for Frp i 2013 og vakte raskt oppsikt ved å lansere Israel som et nytt eksportmarked for norske våpen. Han lovet å presse på for å få Høyre-Frp regjeringen til å starte våpeneksport.

- Dette vil nok stå på agendaen de neste månedene og jeg regner med å ta det opp med våre folk, uttalte Rytman.

I saken er han sitert som «næringstalsmann».

(Etter at denne artikkelen ble trykket kontaktet Rytman Dagbladet per epost og presiserte at han ikke er næringspolitisk talsmann for Frp. Rytman skriver videre:

«Da jeg en gang uttalte meg generelt om våpeneksport til Israel, så uttalte jeg meg som leder av Israels Venner på Stortinget. Ikke som næringspolitisk talsmann». Han skriver at årsaken til at han er intervjuet om våpeneksport ikke er posisjonen som folkevalgt, men at han leder Israels venner på Stortinget.

Året etter, i en artikkel i Klassekampen 06. august 2014 er Rytman referert til som «handelstalsmann», når han gjentar ønsket om «en liberalisering av norsk våpeneksport til Israel». Ifølge intervjuet ordla han seg på følgende måte:

- Jeg er handelspolitisk talsperson for Frp, og jobber dag og natt for å fremme norsk næringsliv og industri. Jeg ser ikke noen grunn til at man ikke skal kunne selge våpen til Israel.)

Eier i våpeneksportør Det Rytman ikke opplyste i noen av de trykte intervjuene var at han eide aksjer i Norges desidert største våpeneksportør, Kongsberg Gruppen.

UKJENT MED AKSJENE: Leder i Stortingets næringskomite, Feir Pollestad (Sp) har ikke visst at kollegene hans i komiteen har eid aksjer i selskaper de selv har vært med å avgjøre framtida til i komiteen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UKJENT MED AKSJENE: Leder i Stortingets næringskomite, Feir Pollestad (Sp) har ikke visst at kollegene hans i komiteen har eid aksjer i selskaper de selv har vært med å avgjøre framtida til i komiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Aksjonærregisteret var hemmelig fram til forrige uke og offentligheten har ikke visst om Rytmans bindinger til selskapet.

Han har også engasjert seg i debatten om mulig salg av statens aksjer i selskapet, hvem som bør sitte i styret og kritisert det kontroversielle honoraret til varastyremedlem Roar Flåthen.

Bekrefter møter Rytman har ikke villet la seg intervju på telefon og bare besvart Dagbladets henvendelser på sms.

- Har du i kraft av å være politiker hatt møter med selskaper du selv eier aksjer i?

- Ja, svarer Rytman til Dagbladet.

Nektet å svare Dagbladet har gjentatte ganger spurt Rytman om han har møtt representanter for Kongsberg Gruppen eller behandlet saker som er relevant for selskapet politisk, samtidig som han har eid aksjer der.

Først ville ikke Rytman svare. Men da Dagbladet konfronterte ham med at flere medlemmer av næringskomiteen bekreftet at han har deltatt på møter med Kongsberg Gruppen i kraft av å være stortingspolitiker, lettet Rytman endelig på sløret.

- Som Buskerud-representant har jeg deltatt på Kongsberg Gruppens årlige grillfest. Og så har de invitert til frokostseminar, skriver Rytman, som understreker at han stiller opp når bedrifter vil møte ham.

Skryt og nedsalg Da næringskomiteen og Rytman avga sin innstilling om Eierskapsmeldingen i januar, vanket det mye ros og mange godord om våpenprodusenten:

«Flertallet vil understreke at Kongsberg Gruppen ASA er en sentral aktør i næringsklyngen på Kongsberg (...) En fullmakt til å redusere statens eierandel vil kunne åpne for at selskapet kan utvikle nye allianser (...) Dette kan være en stor fordel for selskapet. (...) Komiteen mener industrimiljøet på Kongsberg er et eksempel på vellykket omstilling (...) Kongsberg-klyngen består av en rekke globalt ledende bedrifter.» er noen av komplimentene de folkevalgte tok i bruk.

Skryten av Kongsberg Gruppen skilte seg fra andre selskaper komiteen behandlet i innstillingen, som ble offentliggjort 29. januar.

Aksjen i været Under tittelen «Ros fra Stortinget til Kongsberg-miljøet» lot Rytman seg intervjue i Laagendalsposten samme dag, om komiteens vurderinger rundt et nedsalg i Kongsberg Gruppen.

I ukene som fulgte etter næringskomiteens vurderinger rundt et statlig nedsalg og den positive omtalen, steg Kongsberg Gruppens aksjer rett til værs. Fra 29. januar til 14. april klatret den fra 133 kroner til 165 kroner, en oppgang på 24 prosentpoeng.

Ingen medlemmer av næringskomiteen Dagbladet har snakket med, blant annet hans partifeller i Frp som skrev omtalen av Kongsberg Gruppen i innstillingen, har kjent til Rytmans aksjeeierskap.

- Nei, det er jeg ikke kjent med, sier komitémedlem Øyvind Korsberg (Frp).

- Hold kjeft om du eier i selskapet Næringspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes vil at det bringes klarhet i ulike aksjeeierskap og hva som har skjedd i komiteen de siste årene.

- Dette er veldig oppsiktsvekkende og Rytmans roller er uklare. Man skal ikke bruke sin posisjon i Stortinget til å snakke opp sine egne verdier. Et statlig nedsalg i Kongsberg gruppen vil forøvrig bidra til at verdien på aksjene stiger kraftig, sier Fylkesnes.

GRILLER MED SELSKAPET: Frp-representant Jørund Rytman (38) eier aksjer i Kongsberg gruppen, uten at kollegene i Stortingets næringskomite eller offentligheten har visst om det. Samtidig argumenterer han for mer våpeneksport og statlig nedsalg i selskapet. Og går på den årlige grillfesten deres i kraft av å være stortingspolitiker.
FOTO: JORUNN NILSEN
GRILLER MED SELSKAPET: Frp-representant Jørund Rytman (38) eier aksjer i Kongsberg gruppen, uten at kollegene i Stortingets næringskomite eller offentligheten har visst om det. Samtidig argumenterer han for mer våpeneksport og statlig nedsalg i selskapet. Og går på den årlige grillfesten deres i kraft av å være stortingspolitiker. FOTO: JORUNN NILSEN Vis mer

- Man kan velge og eie aksjer og holde kjeft om selskapet. Eller man selge aksjene sine og så framsnakke selskapet så mye man vil, sier Fylkesnes.

Rytman holdt en rekke innlegg fra Stortingets talerstol og brukte Kongsberg gruppen som eksempel flere i februar da saken ble ble behandlet.

- Jeg tenkte jo ikke på at det kunne være aksjeposter ute å gå, sier Fylkesnes.

Ikke brutt regelverket Rytman understreker at han ikke har brutt Stortingets pålegg om å registrere økonomisk interesser.

«Jeg har heller ikke kjøpt eller solgt børsnoterte aksjer i mine år som medlem av næringskomiteen», skriver han videre.

Shipping Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen fra Hedmark eier aksjer i en reke selskaper, deriblant rederiet Ocean Product Tankers AS. Selskapet omsatte for 46 millioner kroner i fjor.

Gundersen var på jakt da Dagbladet tok kontakt, og ville ikke intervjues over telefon.

- Hva tenker du om det å eie aksjer samtidig som du bestemmer hvilke regler de selskapene skal følge?

- Alt er offentlig og ingen bestemmer noe alene. Politikere kan da ikke forventes å stå utenfor alt?, svarer Gundersen på sms.

Eier utenfor Norge Øyvind Korsberg (Frp) har valgt å investere sparepengene i en utenlandsk bedrift av hensyn til vervet i næringskomiteen.

- Årsaken til at jeg har kjøpt aksjer i et færøysk selskap er nettopp fordi det ikke påvirkes av jobben jeg gjør i næringskomiteen. Jeg er mest komfortabel med det, selv om det sikkert er økonomisk godt å investere i norske selskaper, sier Korsberg til Dagbladet.

 - OPPSIKTSVEKKENDE: Næringspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes vil at det bringes klarhet i representantene i næringskomiteens ulike aksjeeierskap og hva som har skjedd i komiteen de siste årene. Foto: Olav Olsen
- OPPSIKTSVEKKENDE: Næringspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes vil at det bringes klarhet i representantene i næringskomiteens ulike aksjeeierskap og hva som har skjedd i komiteen de siste årene. Foto: Olav Olsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media