Næringspolitikere

«Gjennom politiske verv lærer politikere maktas labyrinter å kjenne.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har fått et gaveabonnement på tidsskriftet «Syn og segn» som jeg sist fikk i posten for en mannsalder siden, den gang for å styrke nynorskferdighetene før diverse tentamener og eksamener på gymnaset. Nå ser jeg at jeg kan ha gått glipp av mye i mellomtida, hvis det da ikke er nåværende redaktør Bente Riise som har gitt bladet helt ny aktualitet. Årets andre av fire utgivelser foreligger. Foruten coverstoryen om Marie Takvam, ført i pennen av sønnen Magnus, som er politisk kommentator i NRK, inneholder bladet blant annet en artikkel av den radikale SV-eren, Torstein Hjellum, som har tatt for seg gråsonen mellom politikk og næringsliv hvor ekspolitikerne boltrer seg.

«Dei vandrar mellom politikk og ”business”, og er både politikarar og profitørar. Politikken blir ikkje slutten på karrieren, men starten på ein ny. Då oppstår heilt nye motivasjonar og lojalitetar. Er Norge så lite korrupt som vi har trudd?», spør Hjellum.

Hjellum beskylder ingen direkte for korrupsjon, men peker på maktforhold og maktpersoner i gråsonen, hvor innflytelsen er stor, men hvor tingene ikke er like åpne og gjennomskinnelige som i politikken. Statoil-sjefene Arve Johnsen og Harald Norvik forlot begge en politisk karriere i Ap for å drive statlig stordrift. Johnsen var statssekretær i Industridepartementet i Bratteli-regjeringen fram til Korvald-regjeringen overtok etter EF-avstemningen i 1972. Johnsen måtte som kjent gå etter Mongstad-skandalen i 1988. Harald Norvik overtok og satt til 1999, da han måtte gå etter en annen overskridelse. Norvik gikk selv gradene i politikken som gruppesekretær fro Ap’s stortingsgruppe, personlig sekretær ved Statsministeren kontor før han ble statssekretær i Olje og energidepartementet på slutten av syttitallet. Han har seinere vært styremedlem i NHO, Orkla, og BI og vært styreformann i SAS. Blant den yngre garde, nevner Hjellum finansrådgiveren og nettverksbyggeren Ove Gusevik. Hans politiske erfaring stammer ikke fra sentrale posisjoner, men har vært medlem av Ap’s industrikraftgruppe og styremedlem i Oslo Aps «Næringspolitisk forum». Han engasjerer seg ifølge Hjellum i politikkområder gjennom Ap i saker der han selv direkte eller indirekte har private interesser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer