Næringsvett og bondevett

Jens Ulltveit-Moe Alder: 58 Yrke: Forretningsmann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Ulltveit-Moe har godt pengevett og er for lengst plassert som en av landets mest betydningsfulle gründere. Men det er nok godt, gammelt bondevett som vil avgjøre om han også blir en suksess som NHO-president. Han har plenty av det også, og klarte alt den første kvelden å framstå som en vennligsinnet stormester for landets kapitalister og arbeidsgivere. Selv om han altså vil kutte mer i sjukelønna enn i bonusordningene.

Ulltveit-Moe har skapt sitt forretningsimperium i løpet av bare 20 år. Han vendte hjem fra utlandet for å redde haugesundsrederiet Knut Knutsen OAS og endte med å overta det. Han overtok Haugesund mek. verksted, livbåtprodusenten Harding og verftet Sterkorder i Kristiansund. Og han vant alle rettssakene mot arvingene. Han har etablert sitt eget utviklingsselskap på Lysaker som han styrer det meste av virksomheten fra. Han er tungt inne i IT-utbyggingen på Fornebu og er god for et par milliarder etter salget av Haugesund mek.

Han er selfmade og utradisjonell både som forretningsmann og nettverksbygger. Han er en av gjengangerne rundt norske styrebord, men sitter også i FAFO-styret, og åpnet nylig hyttetunet sitt på Geilo for Thorbjørn Jaglands 50-årsfeiring. Han og Ap-lederen er gode venner. Angivelig fra guttedagene i hoppbakken, men på grunn av aldersforskjellen mer trolig et voksent vennskap mellom to samfunnstopper fra samme strøk.

Ulltveit-Moe er oppvokst i Drammen, sønn av et lærerektepar og har sterke røtter i Gjerstad i Aust-Agder der han har hytte, skog og jaktterreng. Han kommer fra ei slekt av bønder, prester og lærere. Dyktige folk med klokkertro på kunnskap og utdannelse, og med en solid porsjon næringsvett. Det fortelles at en presteonkel forhandlet fram en heller dårlig betalt tømmerakkord i Gjerstad og avsluttet med å si at «Gud må være med deg i arbeidet».

- Nei, sa gjersdølingen, - dette kaster ikke mer av seg enn at jeg må ha det alene.

Og han har såpass mye gjerstadblod i årene at han selv kunne komme med en liknende replikk om det skulle se litt svart ut. Selv om han nå omgås Rimi-Hagen, Johan Andresen jr. og Hermann Løvenskiold på jakt. Han er ivrig seiler, deltaker i Færderseilasen og har spandert seilbåt på kongen. Han er ikke fullt så ivrig jeger, og i elgjakta i Gjerstad går han uten børse. Det hender vel han ikke går i det hele tatt, men han henter alltid elgkjøttet.