Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nærkampeksperter mørbanket ferskinger

Instruktørene under øvelsen «fysisk økt-aggresjon» tok ikke hensyn til ulik nærkamp-erfaring før de beordret aspirantene til å gyve løs på hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En granskningskommisjon nedsatt av Generalinspektøren for Heimevernet ber om full stans i alle opptak til prestisjeenheten HV-016 til det er laget nye regler for øvelser under den beinharde utsilingen av befal. Umiddelbart etter hendelsene ble kjent kom også et foreløpig forbud mot slag og spark mot personer uten beskyttelsesutstyr under øvelser.

Saken blir nå oversendt Krigsadvokaten for vurdering av mulige disiplinærsaker mot involverte ledere.

- Ingen grep inn

I rapporten som ble lagt fram i dag går det fram at Heimevernet tar kraftig kritikk etter voldstilfellene på en øvelse i Vatneleiren 20.-23. april i år, der rundt 10 soldater ble skadet.

- Hovedproblemet er nok at ingen grep inn i tide og stoppet hele øvelsen. Her gikk det alt for langt, og noe slikt skal ikke gjenta seg, sier brigader Geir Olav Kjøsnes, stabssjef i Heimevernsstaben, til Dagbladet.no

Han påpeker at realisme i militær trening aldri skal gå på bekostning av sikkerhet. De ti skadde aspirantene får ennå medisinsk oppfølging av Forsvaret.

- Legen vil ikke være for kategorisk, men ingenting tyder på at noen har fått varige mén, sier Kjøsnes.

Uten beskyttelsutstyr

SPESIALENHET: HV-016 tar opp soldater som skal drive med blant annet strid i bebygd område, livvakttjeneste og terrorsikring av viktige anlegg. Men opptaksprøvene har gått alt for langt, konstaterer Heimevernets egen granskning. (HV-016-soldatene på bildet har ingen tilknytning til den omtalte øvelsen). Foto: FORSVARET
SPESIALENHET: HV-016 tar opp soldater som skal drive med blant annet strid i bebygd område, livvakttjeneste og terrorsikring av viktige anlegg. Men opptaksprøvene har gått alt for langt, konstaterer Heimevernets egen granskning. (HV-016-soldatene på bildet har ingen tilknytning til den omtalte øvelsen). Foto: FORSVARET Vis mer

Det var under flere deløvelser under samlebetegnelsen «fysisk økt-aggresjon» at kandidatene ble delt inn i par og beordret til å slå og sparke hverandre. «Instruktører fulgte hvert par og motiverte for større innsats og instruerte/demonstrerte i enkelte tilfeller øvelsene på aspirantene, dersom innsatsen/intensiteten ikke ble oppfattet som tilfredsstillende», heter det i granskningsrapporten.

Hver enkelt instruktør kunne «videreutvikle» øvelsene uten å konferere med ledelsen, og det var kun aspiratene selv som tok stilling til når de hadde fått nok. Men det var noe aspirantene fryktet ville bli sett på som en svakhet. Uansett hvor ekstrem situasjonen ble, lot instruktørene være å gripe inn.

I tillegg bemerker granskerne at ingen tok hensyn til nærkamp-kompetansen til de forskjellige soldatene. Det førte til at aspiranter med «meget høyt kompetansenivå» slåss med menn fullstendig uten slik erfaring, uten noen form for beskyttelsesutsrtyr.

«Øvelsen ble gjennomført uten beskyttelsesutstyr, og førte til bløtdelsskader i under/overarmer/skuldre, mageregionen og ansikt», konstaterer kommisjonen.

Det var aldri noen lege tilstede, verken under planlegging eller gjennomføring av det brutale opptaket.

Har skjedd flere ganger før

Øvelsen i vår var ikke et engangstilfelle. Tilsvarende øvelser har funnet sted en rekke ganger tidligere, men skadene har da trolig ikke blitt like alvorlige. «Minst tre av øvelsene har vært gjennomført på tidligere opptak, og hevdes å være gjennomført på andre kurs/aktiviteter i regi av Heimevernet eller i Forsvaret forøvrig», heter det i rapporten.

- Jeg har ikke kjennskap til hva som har skjedd på tidligere opptak, rapporten dreier seg om hendelsene i april, og vi vil ta tak i det granskningen avdekker, sier brigader Kjøsnes til Dagbladet.no.

image: Nærkampeksperter mørbanket ferskinger

Heimevernets skole- og kompetansesenter har fått frist til 15. september med å lage nye retningslinjer for alle opptaksprøver i Heimevernet.

<B>VATNELEIREN</B>: Her foregår deler av opptaket av HV-016-soldatene.